15 C
Baja
2024. április 26. péntek
Kezdőlap Egyéb Szent Balázs Napok: hagyományt teremtenének a Felvégiek

Szent Balázs Napok: hagyományt teremtenének a Felvégiek

Hagyományteremtő. több napot átölelő rendezvényre készül a Szent Balázs Katolikus Általános Iskola és Óvoda.
A kulturális program apropójáról, céljairól Tóth Tibor, az intézmény vezetője, valamint Fekete Szabolcs plébános, az iskola lelkésze nyilatkozott honlapunknak.
Tóth Tibor: – A Szent Balázs Napok egy városrészi rendezvény lesz, mely az eddig évenként megrendezett szüreti mulatságot hivatott kiváltani. A várossal karöltve szervezzük az eseményt, célunk, hogy Felvégnek – Fölvégnek, mint városrésznek, legyen egy önálló kulturális programja, amit iskolánk névadójáról, Szent Balázsnak Balázsról neveztünk el. Úgy gondoltuk, hogy a rendezvény így a farsangi időszakban üde színfoltja lesz városunknak.
A műsor nagyrésze gyerekeknek szól majd, de természetesen a felnőttekre is gondoltunk, például a szerda esti gasztrokulúurális est kifejezetten nekik fog szólni.
Fontos, hogy a Szent Balázs napok a hagyományőrzésről szól majd, mely a
hitbéli értékeinket illetve a néphagyományainkat eleveníti fel.

Fekete Szabolcs: – Egy katolikus oktatási intézményben igyekszünk a Védőszentünkről kicsit ünnepélyesebb keretek között is megemlékezni. Két oka is van ennek. Az egyik, hogy a Védőszentünk nem csak egy múltbeli személyiség, hanem hisszük és valljuk, hogy a jelen pillanatban is az örökkévalóságban képviseli a mi ügyünket. Másodsorban ez a programsorozat mutatja azt is, hogy a katolikus egyház komplexitásban gondolkodik a gyermeknevelésről és az ifjúság fejlesztéséről. Számunkra a lelkiség, a hagyományőrzés, a társadalmi közöségbe való beágyazódás, a személyiségfejlődés, illetve a tudományos ismeretek, tanulmányok elsajátítása egységet képez. Természetesen a katolikus iskola, bár egyházi fenntartású, azon a településen, abban a társadalmi környezetben, amelyben él és működik, keresi a kapcsolati pontokat a várossal, a városrésszel, az egyházközséggel, az oktatási intézményekkel, a többi szervezetekkel, melyek segítségével egy kapcsolati hálóban tudja kifejteni működését. Hisszük és valljuk, hogy nem szigetek vagyunk, hanem szerves szimbiózisban, összefüggésben igyekszünk létezni a minket körülvevő világgal.

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 18. és 2024. április 24. között anyakönyvezettek: Varga Tifani (anyja neve: Sztojka Vanessza) Bácsalmás, Sárközi Meira Amarillisz (Veiger Amarillisz) Tolna, Gorotyák Zoja...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű