25.6 C
Baja
2024. május 20. hétfő
Kezdőlap Közélet Hősi halált halt bajai honvéd leszármazottjait keressük

Hősi halált halt bajai honvéd leszármazottjait keressük

A II. világháborúban hősi halált halt bajai katona leszármazottjait keresi a szegedi történész: Nyolcvan éve, 1944. április 3-án indultak meg a Magyarország elleni amerikai légitámadások. Az események kapcsán Szeged városát hat alkalommal érte súlyos csapás a levegőből. A történések kerek évfordulójára „A célpont a mai napra: Szeged” A Szeged szabad királyi város elleni II. világháborús amerikai stratégiai légitámadások története címmel, ás Oláh András Pál történésztől a 2024. évben egy kötet megjelenése várható, amely a város elleni amerikai bombázások történetét teljeskörűen fel fogja majd dolgozni.

A Szeged elleni amerikai légitámadások a rettenetes és maradandónak bizonyult anyagi veszteségek mellett a tragikus emberáldozatokat is követeltek a város lakosságától. Amellett, hogy minden kétséget kizáróan a támadásokat stratégiai célkitűzések mentén hajtották végre, a bombaszőnyegek több alkalommal a lakóövezetekbe csúsztak bele és a lakóövezetek egész utcasorait tarolták le és tették a földdel egyenlővé. Egy-egy ház elpusztulása pedig számos szegedi család, több generáció életét roppantotta meg, vagy tette örökre tönkre.

A polgári áldozatok mellett súlyos veszteségeket szenvedtek a városban állomásozó honvéd alakulatok is. Az egyik légitámadás során, 1944. augusztus 29-én egy bajai illetőségű honvéd is elhunyt, akit a bajtársaitől eltérően nem a szegedi hősi temetőben, hanem a bajai evangélikus temetőben (Kálvária temető) helyeztek örök nyugalomra.

A történész kutatásai alapján, N. Kovács Zita, a Bajai Türr István Múzeum igazgatójának közreműködésével a hősi halált halt bajai honvéd, Scharf Péter rokonait, hozzátartozóit keressük!
Ha valakinek kézzel fogható információja van, kérjük jelezze emailben az amibajank@amve.hu email címen, vagy a közösségi oldalunkon privát üzenetben. 

 

A hősi halált halt honvéd adatai:

Rang: őrv.
Név: Scharf Péter
Alakulat: 5. Élm. Rakt.
Szül.: Cservenka, 1920
An.: Veszinger Katalin
Halál id.: 1944. 08. 29., Szeged
Temetés: 1944. 09. 01., Bajai ev. temető
Lakc.: Baja, gr. Széchenyi I. u. 20.

 

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. május 9. és 2024. május 15. között anyakönyvezettek: Szeitz Áron (anyja neve: Várnai Zsuzsanna) Baja, Perity Léna (Németh Szilvia) Baja, Molnár Amira Zoé...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű