18.8 C
Baja
2024. május 20. hétfő
Kezdőlap Közélet Négy év alatt kisebbségbe kormányozta magát a bajai városvezetés

Négy év alatt kisebbségbe kormányozta magát a bajai városvezetés

Negyedik évfordulójához érkezett a Sikeres Bajáért Egyesület (MSZP, DK, Jobbik, Momentum) bajai önkormányzati választáson elért győzelme. A civil álca, amely mögé felsorakoztak az akkori ellenzéki pártok már a múlté, ugyanis a hatalom átvétele után nem sokkal szétesett az amúgy sem erős kötelék. Első lépésként László Károly DK-s alpolgármesternek kellett távoznia a posztjáról, majd a választást megnyerő koalícióból négyen bontották meg az egységet. 
Az önkormányzati választás előtt és után számtalan programpontot, víziót olvashattak, hallhattak településünk lakói a baloldali formáció jelöltjeitől, majd később a politikusaitól. A kampányban többek között szó esett felvégi árnyakat adó fasorokról, gyűlöletmentes, konstruktív, a pártokat partnerként kezelő testületről, a belvárosban kialakított közösségi terekről, új kutyafuttatókról, a rászorulók segítéséről, útfelújításokról, sőt Nyirati Klára akkori polgármesterjelölt fogadalmat tett olyan ingyenes taxiszolgálatásra, amely a nyugdíjasokat szállítja a kórházba.
Anélkül, hogy részletekben kibontanánk az elmúlt évek történéseit érdemes leszögezni néhány dolgot. 
Gyakorlatilag az elmúlt négy nem szólt másról, mint a folyamatos kormányra való mutogatásról. A panaszáradat fő irányvonala minden esetben az volt, hogy a Fidesz elveszi a forrásokat a várostól, ezért nem nincs pénz fejlesztésekre. Ha egy kicsit a dolgok mögé nézünk, talán felelevenednek a régi emlékek. A választás után az előző városvezetés 1 milliárd forintos többlettel adta át a stafétabotot a győztes Sikeres Bajáért Egyesület megválasztott polgármesterének és képviselőinek. A Covid időszakban a kormány egyéb más mellett úgy segítette a vállalkozókat, hogy az iparűzési adó 50%-át náluk hagyta. Ezt követően Baja városa a központi kompenzációs keretből kért és kapott 560 millió forintot.
A város eközben nem fejlődött, az utak és egyéb infrastrukturális fejlesztések jelentős részben pályázati erőforrásból, kormányzati vagy uniós támogatásból valósulnak meg.
A „költséghatékonyság” jegyében továbbra is foglalkoztatja a baloldali városvezetés a korábbi „90 milliós” Polgármesteri Tanácsadó Testület tagjait, ezen felül jelentős összegű megbízási díjak kerülnek kifizetésre.
Mindezek mellett a városi döntéshozatal jelenleg béna kacsaként működik: a tizenöt képviselőből öten a választást megnyerő formáció tagjai, a négy szakadár képviselő hol ide, hol oda szavaz, míg az ellenzéki padsorokban hatan ülnek a Fidesz-KDNP színeiben, így az egységes többségből kisebbség lett. A baloldali pártok képviselőinek és tagjainak vitái, nézeteltérései az online térben is megmutatkoznak. Egy-egy téma kapcsán sok esetben személyeskedésekbe torkolló adok-kapok alakul ki, az átlagpolgár sokszor azt sem tudja ki, kivel van. 

A bajt minden bizonnyal a városvezetés is látja, ezért a 2014- ben megbukott Összefogás Bajáért, majd a 2019 után már nem működő Sikeres Bajáért Egyesület után mintha ismét egy új, civil egyesület mögé bújva szeretnék meggyőzni azokat a bajai lakosokat, akik sokkal kevesebbet kaptak, minden amennyit vártak az elmúlt években.

Szádeczky Attila  

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. május 9. és 2024. május 15. között anyakönyvezettek: Szeitz Áron (anyja neve: Várnai Zsuzsanna) Baja, Perity Léna (Németh Szilvia) Baja, Molnár Amira Zoé...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű