18.8 C
Baja
2024. május 19. vasárnap
Kezdőlap Közélet A gyermekétkeztetés díjának emelését is elutasította képviselő-testület

A gyermekétkeztetés díjának emelését is elutasította képviselő-testület

A gyermekétkeztetés térítési díjának felülvizsgálata is napirenden volt az október 5-ei képviselői-testületi ülésen. 
Az előterjesztés vitájában Polyák Judit, a Fidesz-KDNP képviselője elmondta, amikor a javaslatot tárgyalta az illetékes bizottság, Hajdú Miklós alpolgármester hozzászólásában az alábbi mondattal indokolta a javaslatot: ‘Az örök élet és az ingyen sör ígéretének időszaka véget ért”. A képviselő hozzátette: ha ez a mondat komoly indoklásként hangzott el, maga az előterjesztés válik komolytalanná, és sértővé az érintettek számára. Hajdú Miklós válaszában hangsúlyozta: az idézett mondattal arra akart rávilágítani, hogy akik egy szolgáltatást vesznek igénybe, általában kifizetik, kivéve, ha egy önkormányzat saját költségvetéséből az összes forrást biztosítja arra, ha egy törvény, vagy rendelet megállapítja kinek nem kell díjat fizetnie. Hozzátette: a naponta összesen csaknem 2800 étel felét nem, vagy félig kell kifizetni. A kormány és az önkormányzat által közösen támogatott gyermekétkeztetésben figyelembe kell venni a változásokat, ezért indokolt szerinte a térítési díj emelése. 
A KSH szerinti inflációnál kevesebb, 13%-os emelést javasolt az előterjesztő, továbbá a szociális hálót- ami minden önkormányzat feladata-  akkor tudják megfelelő módon biztosítani az érintettek részére, ha erre megteremtik a forrásokat- fogalmazott Nyirati Klára polgármester. 
Széll Péter alpolgármester hozzászólásban kifejtette: a gyermekétkeztetés minőségét szigorú előírások szabályozzák, melyek biztosítása a jelenlegi áremelések mellett nehezebb. 
Kámánné dr. Bari Bernadett, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője leszögezte: a tavalyi évben már volt egy jelentős díjemelés, és bár annak ellenére, hogy az előterjesztés szerint, csak az érintettek egy részét érintené az emelés, mégis 1400 család terhei nőnének teljes mértékben. – Nem tudom, hogy polgármester asszony az 1400 családdal beszélt-e, és mire alapozta azt a kijelentését, hogy családoknak nem nagy teher az 1-2000 ft-os emelés- tette fel a kérdést a frakcióvezető. – Sem a kormánynak, sem az önkormányzatnak nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy gyerekek ne üres gyomorral menjenek iskolába, éppen ezért fontos, hogy számukra biztosítsuk a kedvezményeket. Ennek érdekében számos kormányzati intézkedés történt az elmúlt években. 
A képviselők többsége végül nem szavazta meg az előterjesztést. 

Szádeczky Attila 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. május 9. és 2024. május 15. között anyakönyvezettek: Szeitz Áron (anyja neve: Várnai Zsuzsanna) Baja, Perity Léna (Németh Szilvia) Baja, Molnár Amira Zoé...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű