23.9 C
Baja
2024. május 18. szombat
Kezdőlap Közélet Hogyan bánj az idősekkel

Hogyan bánj az idősekkel

Minden évben ugyanazon a napon, október 1-én van van az Idősek Világnapja. Magyarországon nem hivatalosan de e jeles napot az idősek hete követi, amely alkalmas arra, hogy még jobban odafigyeljünk azokra az emberekre, akik életüket végig dolgozva, megérdemelt nyugdíjas éveiket töltik. 
A magyar kormány éppen a közelmúltban jelentette be a nyugdíjasokat érintő döntéseit. Az intézkedést megelőző években a kabinet többször is nyugdíjprémiumot fizetett és visszaállította a 13. havi nyugdíjat, amelyet korábban Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon vettek el, továbbá bevezette többek között a gondos óra programot is. 
 
„Novemberben átlagosan félhavi nyugdíj-kiegészítést fizetünk az időseknek” – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök nemrégiben közösségi oldalán. Mint mondta: „Még 2010-ben megállapodtunk, hogy a nemzeti kormány megőrzi a nyugdíjak értékét. Garanciát vállaltunk, nem fordulhat elő az, ami a Gyurcsány-korszakban történt, hogy elvettek egyhavi nyugdíjat a nyugdíjasoktól.”

Ezen felül 2004. január 1-től 6.1%-os nyugdíjemelésről is döntött a kabinet. 

Az idősekkel való törődés Baján vegyes képet mutat: a város 2018-ban az akkori városvezetés javaslatára a bajai nyugdíjasok egyszeri 5000 forintos támogatásban részesültek, majd a következő évben már összesen 10.000 forinttal tudta támogatni a segítségre jogosult időseit.
A 2019 októberi önkormányzati választás előtt a várost jelenleg vezető, politikai pártokból álló Sikeres Bajáért Egyesület kampányígéretei között kiemelt fontossággal szerepelt a nyugdíjasok segítése. Ingyenes kórház taxi szolgálattal, továbbá egy „Fogadj örökbe egy nagyit” elnevezésű programmal kívánták maguk mellé állítani az idős szavazókat.

Az ígéreteket egyelőre nem követték tettek, sőt az előző városvezetés által nyújtott 2×5000 forintos támogatás is elmaradt Baján.
 
A nyugdíjasokkal, szüleinkkel, nagyszüleinkkel természetesen nem csak az idősek hetében kell kiemelten foglalkozni: ők az a korosztály, kiknek mi, fiatalabbak életünket, a megszerzett bölcsességek nagy részét, és az iránymutató intelmeket köszönhetjük. Így a mindenkori döntéshozókra is nagy felelősség hárul. 

Szádeczky Attila
A videó forrása: Nyirati Klára Facebook oldala

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. május 9. és 2024. május 15. között anyakönyvezettek: Szeitz Áron (anyja neve: Várnai Zsuzsanna) Baja, Perity Léna (Németh Szilvia) Baja, Molnár Amira Zoé...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű