19.9 C
Baja
2024. április 27. szombat
Kezdőlap Sport Együtt a bajai férfi kosárlabda és a gyerekek jövőéért

Együtt a bajai férfi kosárlabda és a gyerekek jövőéért

Az alábbi közleményt a Basket Baja SE küldte szerkesztőségünkbe. 

A bajai kosárlabda története hosszú időre nyúlik vissza, mely időszakot jelentős sikerek, és sajnos kudarcok is jellemezték.
Melyik bajai kosárrajongó ne emlékezne az 1988-as győztes kupadöntőre, vagy a bajnoki döntőre. Olyan bajai csapat volt, melynek gerincét bajai, vagy bajai kötődésű játékosok alkották, bajai edzők irányításával.
Ha visszagondolunk az elmúlt évtizedekre, mind az utánpótlásban, mind a felnőtt csapatnál kiváló bajai nevelésű, bajai kosárlabda iskolában nevelkedett kosárlabdázók fényjelezték a sikereket.
Ezen sikerek rávilágítanak arra, hogy hosszú időn keresztül kiváló szakmai munka folyt a bajai férfi kosárlabdázásban.

A Basket Baja SE Elnökségének többsége és a Basket Baja SE-ben dolgozó kiváló edzők fontos szempontja, hogy a Basket Baja SE hasonló szemlélet mentén dolgozzon, és nevelje, tanítsa a kosárlabdázni vágyó fiatalokat.

Az elmúlt évben sikeresen stabilizáltuk a Basket Baja SE anyagi hátterét, mellyel nagyon jó feltételeket tudunk biztosítani a kosárlabdázni vágyóknak. Kiváló edzőkkel dolgozunk együtt, akikben hiszünk, és akikkel már az elmúlt idényben is sikereket értünk el mind magyar, mind nemzetközi szinten.

Büszkék vagyunk arra, hogy az eddigiek során, mint nevelőegyesület olyan tehetségeket edzhettünk, akik iránt már országosan is elismert szakmai műhelyek érdeklődnek.

Azonban nagyon lényeges szempont az az alapelv, az az alapfilozófia, hogy a gyerekek hosszú évek alatt tudnak egységes csapattá válni, hiszen ez egy csapatsportág, ahol minden játékosnak, edzőnek, és kiemelten a családok, szülők támogatásának is komoly szerepe van abban, hogy egy adott korosztály hosszútávon sikereket érjen el, és a gyerekek jól érezzék magukat a közösségben. Viszont, ha idő előtt az akadémiák elcsalogatják a korosztályok legtehetségesebb játékosait, akkor nagyon nehéz az itt maradó gyerekeknek megmagyarázni az abban a korosztályban fellépő esetleges sikertelenséget, ha a legjobb játékosok – akár már 13-14-15 évesen – távoznak.

Ha egy korosztályból két-három gyerek kiesik, akkor még az a veszély is fennáll, hogy nem tudunk kiállítani csapatot egy adott bajnokságra. Ráadásul a társaik, az edzők motiválatlanná válhatnak, mely – mint a múltban megtörtént már – esetlegesen korosztályok széteséséhez vezethet. És amennyiben a Bajáról idő előtt távozó kosárlabdázók nem találják meg számításukat az akadémiáknál, és közben Baján a csapat szétesett, úgy az esetlegesen később visszatérő játékosoknak már nem lesz korosztályos csapatuk. Erre is volt példa a múltban.

Hiszünk abban, és célunk is, hogy olyan körülményeket teremtsünk, és olyan szakmai munkát folytassunk, amely lehetővé teszi, hogy a családoknak ne kelljen idő előtt elválni gyerekeiktől azért, hogy más városokban, más műhelyekben kapjanak megfelelő kosárlabdaképzést.

Úgy gondoljuk, hogy a gyerekek a legjobb helyen vannak a szüleik mellett 18 éves korukig. Hisszük, és feladatunknak tartjuk, hogy olyan kosárlabda tudással vértezzük fel mind egyéni, mind csapat szinten a kosárlabdázókat, hogy pusztán sportszakmai okokból egyetlen játékosnak se kelljen más városba költöznie.

Természetesen támogatjuk azokat a kosárlabdázókat, akik ennek ellenére más városba költöznek, akár sport, akár tanulmányi célokból, sok sikert kívánunk nekik, és várjuk vissza őket.

Viszont mi, mint Elnökségi Tagok felelősségünknek érezzük, hogy az itt maradó kosárlabdázok is továbbra is élvezzék ezt a sportot és ne hagyják abba a kosárlabdát az esetleges sikertelenség miatt.

Ha céljaink, filozófiánk megvalósul, akkor bajai játékosokkal, bajai szülőkkel, bajai szakemberekkel, bajai közönséggel, bajai játékosoknak szurkolhatunk minden korosztályban.

És ha vigyázni tudunk az egységes korosztályokra, akkor megvalósulhat az a cél is, hogy rövid időn belül újra bajai fiatalokból álló felnőtt csapatnak tudjon a kosárszerető bajai közönség szurkolni.

Ezen értékek és elvek mentén szeretnénk tovább dolgozni, és bízunk abban, hogy a gyerekek, a szülők, a családok is támogatják ezen elképzeléseinket.

Mindenkinek sok sikert és kitartást kívánunk a közös munkához és az erőfeszítésekhez.

 

HAJRÁ BASKET BAJA!

Szabó Norbert Elnökhelyettes, Basket Baja SE játékos édesapja

Pálkerti Norbert Elnökségi Tag, Basket Baja SE játékos édesapja

Csanyik Balázs Elnökségi Tag, Basket Baja SE játékosok édesapja

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 18. és 2024. április 24. között anyakönyvezettek: Varga Tifani (anyja neve: Sztojka Vanessza) Bácsalmás, Sárközi Meira Amarillisz (Veiger Amarillisz) Tolna, Gorotyák Zoja...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű