18.8 C
Baja
2024. május 19. vasárnap
Kezdőlap Közélet Vért adva segítettek

Vért adva segítettek

Rácz Péter, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőjének kezdeményezésére Véradó napot szerveztek június 22-én csütörtökön a Szent Balázs Katolikus Általános Iskolában. 
A Magyar Vöröskereszt bajai szervezetének koordinálásában az oktatási intézmény tornatermébe települtek ki a Bajai Véradó Állomás munkatársai. 
Az önkéntes véradáson részt vett Csubákné Besesek Andrea, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselő, Bíró Györgyi Anna, a Szent Balázs Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója és Csorba Dávid iskolalelkész, a Szent József templom plébánosa.

Rácz Péter a közelmúltban egy kisebb műtéten esett át, így nem tudott aktívan részt venni a véradáson. Érdeklődésünkre elmondta: a véradó állomás dolgozói arról tájékoztatták, hogy hozzávetőlegesen tízszer annyi vérre lenne szükség, mint amennyi jelenleg rendelkezésre áll, ezért döntött úgy, hogy megszervezi az „I. Sugóparti Hírek véradás” névre hallgató akcióját. A véradásra óriási szükség van, hiszen az emberi vér semmivel sem pótolható, nélkülözhetetlen eleme életünknek. Egy egészséges embernek ez csupán néhány percet vesz igénybe, ezzel viszont három életet is megmenthet- tette hozzá a képviselő. 

A nyári időszakban sokkal több vérre van szükség, mint máskor, ezért örültek a megkeresésnek- fogalmazott Török Rita, a Magyar Vöröskereszt bajai szervezetének vezetője. Ilyenkor a véradók is elmennek szabadságra, ezért fokozottan szükség van az ilyen rendkívüli alkalmakra. Mint mondta: a rendszeres véradók azonnal jönnek, ha  balesetben megsérült emberekről szereznek tudomást, nem is kell nekik külön szólni. Ilyen esetekben egy emberként mozdul Baja és térsége. í

A Magyar Vöröskereszt bajai szervezete minden pénteken 8-12 óra között tart véradást a a Bajai Szent Rókus Kórház diagnosztikai épületben található a véradó állomáson, illetve minden hónap első keddjén 13-17 óra között a Bácskai Kultúrpalotában.

Szádeczky Attila

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. május 9. és 2024. május 15. között anyakönyvezettek: Szeitz Áron (anyja neve: Várnai Zsuzsanna) Baja, Perity Léna (Németh Szilvia) Baja, Molnár Amira Zoé...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű