12.7 C
Baja
2024. április 27. szombat
Kezdőlap Kultúra „Ez az országunk legjobb csapata"

„Ez az országunk legjobb csapata”

                                        „Ez az országunk legjobb csapata
                                           Szeretjük őt, drága kis Baja!”

Elfáradhatott a nyaka azoknak az átlagos termetű bajaiknak, akik május 27-én szombaton délelőtt ellátogattak a Bácskai Kultúrpalotába. Az egy főre eső 180 cm-es átlagmagasság közel sem volt véletlen, ugyanis a bajai kosárlabdázás elmúlt négy évtizedének kiválóságai tették tiszteletüket a Baja Honpolgár Alapítvány által kiadott „Ez az országunk legjobb csapata…” A bajai férfi kosárlabdázás nagy évtizede című könyvének bemutatójára.
A bajai kosárlabda aranykorszaka sokunkban idéz fel fantasztikus élményeket. Teltházas mérkőzések, bajaiak alkotta csapat, felejthetetlen rangadók, és fanatikus szurkolótábor. Többek között ez jellemezte bajai sportélet 1980-1990 közötti időszakát.

Dr. Mayer János, történész, gimnáziumi tanár, a Bajai Honpolgár folyóirat főszerkesztője, a kiadvány vezető szerkesztője elmondta: amikor belekezdtek a könyv munkálataiba, még nem tudták mi lesz a vége, hogy egyáltalán megvalósulhat-e. Sok munka és küzdelem után igazán jó érzés, hogy végre a kezükbe tarthatják az eredeti elképzelések szerint megvalósult kiadványt. Hozzátette: külön öröm számukra, hogy sokan fogadták el a meghívást és jöttek el a könyvbemutatóra. 

Az eredeti forrásokból illusztrált kiadványt a statisztika, a sajtó és a résztvevők emlékei alapján állították össze a szerzők. A könyv tartalmazza az évtized bajnoki és kupaszezonjainak krónikáját, a korszak kulcsmeccseinek leírását, a csapat társadalmi hátterét, valamint – gazdag kép- és statisztikai anyag mellett – interjúkat az egykori játékosokkal, stábtagokkal, vezetőkkel, szurkolókkal.

A bemutató elején a hangulatot Gyurosovics Atttila és Nagy Imi zenészduó akusztikus előadása fokozta, majd Dr. Péterfi Tamás, a Bajai Honpolgár Alapítvány kuratóriumi elnöke köszönte meg mindazok munkáját, akik szerepet vállaltak a könyv létrehozásában. Ezt követően Likár László, a Bajai SK egykori centere idézte fel a 80′-as éveket, különös tekintettel kosárlabda csapatra.
Az eseményen jelen volt a Gulyás László legendás sportriporter, akit családi szálak is kötik Bajához és a térséghez. Mindig szíves jön a városba, örömmel tapasztalja, hogy évről, évre mindig egy új arcát tudja mutatni a belváros, kivéve- mint mondta- a Szentháromság tér, ugyanis a hely neki mindig Béke tér marad. – A bajaiak nagyon szerették az akkori kosárlabdacsapatot, ezt volt szerencsém személyesen is megtapasztalni. 

A bemutatóhoz egy mini kiállítás is kapcsolódott, ahol meg lehetett tekinteni az egykori, a bajai Posztógyárban készült mezeket és melegítőket, valamint számos, a ’80-as évek sikereihez kapcsolódó tárgyi emléket is.

A kiadvány szerkesztésében, összeállításában részt vett: Horváth Máté, a bajai Posztógyár ny. igazgatója, a BSK egykori szakosztályvezetője, Sipos János ny. tanár, iskolaigazgató, korábbi közoktatási helyettes államtitkár, Zalavári László könyvtárigazgató, a Nemzeti Sport korábbi bajai tudósítója és Sándor Boglárka újságíró, olvasószerkesztő. A könyv borítóját Kelem Áron, a könyv grafikáit Sipos Lóránd készítette. 

Szádeczky Attila 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 18. és 2024. április 24. között anyakönyvezettek: Varga Tifani (anyja neve: Sztojka Vanessza) Bácsalmás, Sárközi Meira Amarillisz (Veiger Amarillisz) Tolna, Gorotyák Zoja...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű