24.5 C
Baja
2024. május 19. vasárnap
Kezdőlap Kultúra Megnyílt Tóni Pista kiállítása

Megnyílt Tóni Pista kiállítása

Papp István néhai szabómester, népi iparművész munkáiból nyílt kiállítás május 24-én szerdán a Bácskai Kultúrpalotában.
A 2006-ban elhunyt mester nem csak készítette népi viseleteket, de szenvedélyesen gyűjtötte is a helyi népművészet alkotásait.  
Tóni Pista- mert mindenki csak így ismerte őt- népszerű ember volt, ezt jól mutatja, hogy a róla szóló eseményre rengetegen eljöttek- fogalmazott Korsós János, a művész egykori barátja a „Szabó szabónak születtem” című tárlat ünnepélyes megnyitóján. Mint mondta: a legenda szerint Papp István úgy született, hogy az egyik kezében szabóolló volt, a másikban pedig tű és cérna. A művészet egész életére rányomta a bélyegét, hiszen már korán eldöntötte, hogy a szabó mesterséget választja. 
-A szabóműhely olyan volt mint egy hírközpont. Bármi történt a faluban ők mindig értesültek a legújabb dolgokról, frigyekről. A szabó szekrényében sorban álltak a népviseletek. Egy 25 fős csoportot bármikor fel tudott öltöztetni, a férfiakat bő gatyába, csizmába, kalapba, bő ujjú ingbe, a hölgyeket is annak rendje módja szerint alsószoknyába és a felső díszes ruhába, fejkendővel, minden dísszel. Bátmonostoron a fent maradt viseletek, az egykori szabómester, Papp István Tóni Pista nevéhez és gyűjtőszenvedélyéhez kapcsolódnak. 
A kiállításmegnyitót Csurai Attila és zenésztársai tették még színesebbé. 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. május 9. és 2024. május 15. között anyakönyvezettek: Szeitz Áron (anyja neve: Várnai Zsuzsanna) Baja, Perity Léna (Németh Szilvia) Baja, Molnár Amira Zoé...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű