24.5 C
Baja
2024. május 18. szombat
Kezdőlap Interjú Halfőző fesztivál- Vizsgálóbizottság felállítását javasolja az egykori ügyvezető-helyettes

Halfőző fesztivál- Vizsgálóbizottság felállítását javasolja az egykori ügyvezető-helyettes

Még az augusztus 25-ei nyilvános képviselő-testületi ülésen az idei Bajai Halfőző Fesztivál költségvetésével kapcsolatban nyújtott be kérdést a polgármesternek Kámánné dr. Bari Bernadett, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője. Nyirati Klára írásbeli válaszában tételesen, pontokba szedve adott választ arra, hogy 2022-ben mennyibe került a bajaiak legkedvesebb rendezvénye. A legutóbbi, október 6-án rendezett képviselői tanácskozáson Kámánné dr. Bari Bernadett a választ nem fogadta el, de a jelenlévők többsége igennel voksolt a beszámolóra.
A hivatalos pénzügyi kimutatást megmutattuk Dobos Editnek, aki a Baja Marketing Kft ügyvezető-helyetteseként 13 évig volt felelős városi nagyrendezvények lebonyolításáért. Az egykori vezetőnek enyhén szólva sem tetszettek a leírt számok és adatok. Elmondta: 2019-ben a frissen megválasztott városvezetés a takarékoskodás, az észszerűség, és az átláthatóság jegyében a Baja Marketing Kft feldarabolását tervezte. Ez az elképzelés- mint mondta- sikertelennek bizonyult a mai napig. A halfőző fesztivál költségkimutatásával kapcsolatban számos észrevételt fogalmazott meg, melyek közül elsőként kiemelte: amikor az ő csapata szervezte Baján a rendezvényeket, a halfőző fesztivál finanszírozása nem szerepelt külön sorban a város költségvetésében. Volt egy „Nagyrendezvények” sor, mely tartalmazta az erre szánt összköltséget, ebből kellett kigazdálkodniuk az összes tárgy évi nagyrendezvényt. ( tájékozódásul pl. 2019. évi városi rendezvénytervben szereplő rendezvények, amelyek talán még letölthetőek a baja.hu oldalról). A Némedi István által 2019. októbere után vezetett Baja Marketing Kft megkapta az éves költségvetési támogatását, ami a sok elküldött dolgozó távozása után is jóval több volt, mint a régi kft-é, és emellett plusz 21 millió forintot rendeltek a halfőző fesztiválra.  Ez nem egy megszokott tervezés és döntés.
A Nyirati Klára által leírt költségvetési számokkal kapcsolatban Dobos Editnek azonnal szemet szúrt az a több mint 18 millió forintos tétel, amelyet színpadra és színpadtechnikára költöttek. Úgy vélte, ez irreálisan sok, ők ugyanis 2019-ig 4.5 millió ft-ból két nagyszínpadot béreltek komplett hang és fénytechnikával együtt, ezért célszerűnek tartja, hogy egy vizsgálóbizottság derítse ki, milyen okból növekedtek csaknem háromszorosára a bérleti díjak.
– A kétnapos fesztivál fellépőinek a 19.6 millió ft-os költsége is nagyon magas. Mi négynapos rendezvényeket szerveztünk, amelyeket egy vasárnapi nagykoncerttel zártunk, a zenészek és a fellépők összesen 22 millió ft-ba kerültek. Tudom és megértem, hogy a költségek megnövekedtek, de ekkora mértékben biztosan nem. Érdemes lenne összehasonlítani a 2019. évi illetve a 2022. évi rendezvény programját ahhoz, hogy jól láthatóak legyenek a fellépők száma közötti különbségek.
Dobos Edit szerint a „személyi kifizetések” ( megbízási díj, alkalmi munkavállalók bére, tiszteletdíj, főállású foglalkoztatottak rendezvényre jutó bérköltsége  konyhások, rendezvénytámogatók) rovatba is nagyon magas költség került. 12 millió forint kifizetés ellentétben a nálunk felmerült 2,5 millió forintos költséggel. Ezek olyan orbitális költségkülönbségek, amiket nem lehet nem észrevenni.
– A „rendezvénytámogatók költsége” sorral kapcsolatban két dolog merült fel bennem: a rendezvénytámogatók egyik oldalról bevételként szerepelnek, másrészről úgy tűnik, mintha bért számolt volna el nekik a Baja Marketing Kft. A másik, hogy a főállású konyhai dolgozóknak a bére benne van a költségvetésben, a rendezvénnyel kapcsolatosan maximum túlóraként lehet és kell költséget elszámolni, na de 4,5 millió forintot?
Én úgy gondolom tisztán látni akkor lehetne, ha minden egyes szerződést tételesen átnéznének azok, akik ezt megvizsgálnák. Akkor teljes képet kaphatnánk arról, hogy milyen tevékenységekért, kinek, mekkora összegeket fizettek ki.

Dobos Edit arról is beszélt, hogy hat helyi cég 4.2 millió ft-tal támogatta a fesztivált, 2019-ig ez összeg 33 millió ft. volt.
A terület- bérbeadásokból származó bevétel 7,5 millió ft volt az idén, a mi időnkben 26 millió ft volt.  Itt is a szakmai hozzá nem értést tudom igazolni.
– A mi időszakunkban 55 támogatója volt a rendezvénynek, akik termékkel, szolgáltatással, vagy anyagilag járultak hozzá a fesztivál lebonyolításához.
Én azt látom, hogy aki ezt a szervezési tevékenységet végezte, szakmai hozzáértés nélkül kötötte a szerződéseket a fenti összegekre, és minden bizonnyal nem kért több (minimum háromtól) cégtől, több managertől a fellépőkről árajánlatokat.  Ugyanakkor az is látható, hogy sem új támogatókat nem sikerült bevonni, sem új bevételi forrásokra nem tudtak szert tenni. Ehhez kell a több éves munkatapasztalat, a sok-sok éves kapcsolati tőke és szakmai hozzáértés. Ha azt számoljuk, hogy a jelenlegi Baja Marketing Kft külön költségvetési soron kapott +21 millió ft-ot a lebonyolításra, majd megnézzük a dokumentumban szereplő kiadási és bevételi oldalakból származó 24 millió ft mínuszt, akkor egyértelműen látható, hogy 45 millió ft-os veszteséget termelt az egyébként 2019-ig minden évben nyereséget termelő halfőző fesztivál. Úgy hiszem ez megengedhetetlen közpénzből gazdálkodó településen. Erre most az lenne a kérdésem, hogy vajon ehhez a bajai lakosok mit szólnak? „Hiszen mindenről tájékoztatni kell a bajai embereket és meg kell hallgatni a véleményüket” – mondaná erre Nyirati Klára polgármesterasszonyunk. Az a meglátásom, hogy ezt az óriási veszteséget rá fogják húzni a Kft közelmúltban lemondott vezetőjére annak ellenére, hogy a felelősségnek természetesen közösnek kellene lenni. Az első” lefelezett „Bajai Halfőző Fesztivál lebonyolítása és  rögtön 45 millió forintos veszteség? Jó ez így? Jó döntés volt mindez az átláthatóság, ésszerűség és takarékoskodás tükrében? Szerintem nem, de ezt döntse el mindenki saját értékítélete és véleménye szerint.

Szádeczky Attila 

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. május 9. és 2024. május 15. között anyakönyvezettek: Szeitz Áron (anyja neve: Várnai Zsuzsanna) Baja, Perity Léna (Németh Szilvia) Baja, Molnár Amira Zoé...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű