24.5 C
Baja
2024. május 19. vasárnap
Kezdőlap Közélet A Sugovica is helyet kapott a megye mesekönyvében

A Sugovica is helyet kapott a megye mesekönyvében

Petőfi emlékév tiszteletére a Bács-Kiskun megyei közgyűlés mesekönyveket készített a gyerekek részére, melyekben a megyét és a települések legendáit ismerhetik meg játékos formában a legkisebbek.
A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a közösségek megerősítésére, a közösségfejlesztésre. A cél érdekében több identitást erősítő pályázatot is benyújtottak már. Ezeknek a pályázatoknak több eleme is van, mely a gyerekekhez szól- tájékoztatta portálunkat az önkormányzat alelnöke. Vedelek Norbert elmondta: alapvetés volt, hogy a legkisebbek számára is olyan attrakciókkal szolgáljanak, ami leköti őket és érdekes lehet számukra. Így született meg először a megyei mesekönyv, a Meseföld, majd folytatásaként a megyei legendákat összegyűjtő színvonalas kiadvány, a Legendás út. Kézenfekvő volt, hogy „vigyük házhoz” is az élményt, ezért egy Mesebuszt állítottak szolgálatba, ami folyamatosan járja a megye településeit. A mesebuszos foglalkozás keretében a gyerekek elolvashatják a meséket, legendákat, a szereplők megismerését pedig színező, kvízjáték, puzzle, memóriakártya és társasjáték is segíti. Azok a gyerekek, akik megválaszolnak egy kérdést, szépen színeznek, rajzolnak, együtt játszanak velük, nem távoznak üres kézzel, hiszen apró ajándékokat nyerhetnek el, ha ügyesek.
– A mesebusz segítségével juthatnak el más városokba is azok az értékes történetek, mely egy-egy települést jellemeznek. Ilyen történet Sugó és Vica története is, melyet minden bajai ismer, azonban Baján kívül ez már nem mondható el. A kiadványok és az élménybusz lehetőséget adnak arra, hogy jobban megismerhessük egymás gondolkodását, kultúráját, és talán közelebb is tudunk ezáltal kerülni a más településeken élőkhöz. A Meseföldet és a Legendás utat is eljuttattuk a megye településeire, az iskolákban és a könyvtárakban minden érdeklődő találkozhat vele. A Mesebusz aktuális állomásairól pedig a bacskiskun.hu oldalon lehet tájékozódni- tette hozzá Vedelek Norbert. 

Szádeczky Attila

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. május 9. és 2024. május 15. között anyakönyvezettek: Szeitz Áron (anyja neve: Várnai Zsuzsanna) Baja, Perity Léna (Németh Szilvia) Baja, Molnár Amira Zoé...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű