18.8 C
Baja
2024. május 19. vasárnap
Kezdőlap Kultúra Bencze Péter szívhez szóló üzenete a bajaiaknak

Bencze Péter szívhez szóló üzenete a bajaiaknak

A halászlé fővárosának mérhetetlen szeretete éppen akkor jött, amikor a legnagyobb bajban voltam – emlékezett vissza az M1 egykori, immár Szekszárdon élő riportere. A régiót végleg 2017-ben zárta a szívébe a televíziós szakember, az érzés kölcsönös volt: a 2018-as,  XXIII. Bajai Halászléfőző Fesztivált  már az ő ajánlásával reklámozták. A bajai halászléhez fűződő viszonyáról, a gyökerek jelentőségéről, és városunk hírnevének öregbítéséről Bencze Péter tájékoztatta portálunkat.

Még 2017-ben jártál itt az M1 riportereként egy emlékezetes bejelentkezés erejéig. Mikor ismerkedhettél meg a bajai halfőzőkultúrával? Akkoriban osztatlan népszerűségre tettél szert városunkban, gyakran jársz vissza azóta Bajára? Hogyan tapasztaltad meg a bácskai kisváros sajátos atmoszféráját, helyét a nagyvilágban?
-A dél-bácskai vidék régi-új megyei jogú városának említésekor legalább három ok miatt is szerencsésnek érzem magam. Először mert, bár a dunai halkultusz sokféleképpen készített ételeit többször is volt alkalmam kóstolni, a recept viszont, amit dr. Novics György mellett állva lestem el, évről-évre lenyűgözi még a folyami halaktól tisztes távolságot tartó, tengeri vidékről érkező barátaimat is. Szerencsés vagyok azért is, mert közel élek Bajához. Ennek okán gyakran van lehetőségem személyesen is meggyőződni arról a kulturális sokszínűségről, ami szinte az országnak csak ebben a részében jellemző. Harmadjára pedig azért vagyok igazán szerencsés, mert – azt gondolom – ismerhetem, és jó hírét vihetem a bajaiaknak. A halászlé fővárosának mérhetetlen szeretete éppen akkor jött, amikor a legnagyobb bajban voltam. Tisztelet a bajaiaknak, tisztelet a bajainak!

AZ OMINÓZUS BEJELENTKEZÉS

Még a 2017-es, XXII. Bajai Halfőző Fesztiválon jelentkezett be a köztévében Bencze Péter furcsán beszélt élő adásban, és nagyon úgy tűnt, hogy részeg, élő adásban gyorsan le is keverték. Az adásról készült felvétel elképesztően népszerű lett, napok alatt több százezren kattintottak rá, amikor kikerült az egyik közösségi oldalra. Arról, hogy pontosan mi történt, a riporter akkor mondta: vírusos megbetegedés miatt gyógyszert szedett, erre ivott rá egyetlen egy pálinkát, amit nem tudott visszautasítani a vendégszerető bajaiaktól. Ezután érezte, hogy kezd elsötétülni a kép, majd kezdetét vette a bejelentkezés. Bencze Péter elnézést kér a csatorna összes nézőjétől és a kollégáitól. Hozzátette: kivizsgálás indult az eset miatt, és a vezetőség döntése szerint három hónapig nem szerepelt a köztévé műsoraiban.

Rengetegen kiálltak mellette, akik nem szerették volna, hogy emiatt kirúgja őt az MTVA. Az eset után nem sokkal Bencze Péter már a személyes Facebook profilján is nagyon sok kommentet kapott, sőt, Szebeni István, akit korábban szintén lekevertek az M1-nél, egy poszttal szintén mellé állt. A végén már külön csoportokokat is indítottak a riportert támogatók „Egymillióan Bencze Péter mellett„, „Ne rúgják ki Bencze Pétert”, illetve „Ne rúgják ki a szegény részeg bajai halászleves riportert” elnevezéssel.

Az élet megoldotta a vitás kérdéseket: a régiót kedvelő lokálpartióta, Bencze Péter önszántából hazatért Szekszárdra, és a Tolnatáj Televízió szerkesztő-riportereként rendre  inspiráló, ízesen felépített és a régió sajátosságait őrző műsorokban működhet közre, mint például a tavalyi Pályaorientációs Kalandvetélkedőben. Itt a gyerekeknek egy bemutatkozó videót kellett készíteniük „beugró” feladatként egy előre megadott tematika szerint, amelyből már kiderülhetett számukra az is, hogy a megmérettetés vezérfonala a Pál utcai fiúk története lesz. A nagy kaland során a kincsesládáig összesen 13 feladatot megoldva juthattak el a versenyzők. A csapatok saját iskolájukban, illetve annak környékén játszottak, a megoldásokat interneten kellett visszaküldeniük a tamási Vályi iskolában kialakított operatív központba. Kalandozás közben több szakmával is közelebbi kapcsolatba kerülhettek, készítettek lampion égősort, filmrészletet szinkronizáltak a hegesztés témájában, megépítették a grund makettjét.

Kunvári Krisztián
Forrás: Bencze Péter, szeretlekmagyarország.hu

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. május 9. és 2024. május 15. között anyakönyvezettek: Szeitz Áron (anyja neve: Várnai Zsuzsanna) Baja, Perity Léna (Németh Szilvia) Baja, Molnár Amira Zoé...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű