18.8 C
Baja
2024. május 19. vasárnap
Kezdőlap Egyéb Vízminőségi kárelhárítási gyakorlatot tartottak Baján

Vízminőségi kárelhárítási gyakorlatot tartottak Baján

Az ADUVIZIG által szervezett gyakorlaton a Deák Ferenc- zsilip alvízi oldalán a Ferenc-tápcsatornát teljes szélességben elzárták egy merülőfal segítségével.

A nap első felében elméleti oktatás volt,  majd a jelenlévők személyes védekezési tapasztalatokról színes beszámolót is hallhattak résztvevők.  Ezt követően kerülhetett sor a védelmi raktárkészlet megtekintésére, a jelenlevők továbbá tájékoztatást kaphattak a kárelhárítás során keletkező veszélyes hulladékok kezeléséről is.

A nap második felében egy feltételezett környezetkárosodás kárelhárítási feladatainak végrehajtására került sor. A feltételezett káresemény szerint gondatlanságból elkövetett szénhidrogén szennyezés érte a Kamarás-Dunát, mely a nyitott Deák Ferenc-zsilipen átjutva a Ferenc-tápcsatorna ökológiai állapotát is veszélyeztette. A felszíni víztestek vízminőségének, illetve élővilágának védelme érdekében a feltételezett olajfolt lokalizálása és eltávolítása volt a feladat.

A szennyezés lokalizálása érdekében, a Deák Ferenc-zsilip alvízi oldalán, a Ferenc-tápcsatorna teljes szélességben történő elzárására került sor egy Vikoma Sentinel Boom típusú merülőfal segítségével. Az imitált olajlefölözést Vikoma Komara 20 típusú állóvízi tárcsás olajleszedővel végezték el.

 

 

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. május 9. és 2024. május 15. között anyakönyvezettek: Szeitz Áron (anyja neve: Várnai Zsuzsanna) Baja, Perity Léna (Németh Szilvia) Baja, Molnár Amira Zoé...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű