16.1 C
Baja
2024. május 19. vasárnap
Kezdőlap Sport Nemzetközi edzőtábor a vaskúti úti laktanyában

Nemzetközi edzőtábor a vaskúti úti laktanyában

Gőzerővel folyik a szakmai munka az egykori parancsnoki épületből kialakított sportkomplexumban, és még a hivatalos átadás előtt, nemzetközi edzőtáborral debütált a birkózók leendő otthona.

A 2021. februárjában megkezdődött kivitelezési munkálatok során az impozáns csarnok mellett vizesblokkok, valamint egy mászófal is épült, az új helyszínt bérbe adták az edzőtábor idejére. Az egy hétig tartó eseményen Svájcból, Lengyelországból, Szlovákiából, Romániából és Magyarországról 66 kadetkorú, szabadfogású birkózó készülhetett együtt. Farkas Gábor magyar válogatott edző elmondása alapján sokáig billegett a program, hiszen helyszín hiányában úgy tűnt, nem tudják megszervezni. A nemzetközi edzőtáborok, versenyek egyaránt segíthetik a sportolók összetartását, hogy a régión túli ellenfelekkel is eredményesen vehessék fel a küzdelmet. A résztvevők rehabilitációját a városi uszoda szaunája segítette, a Petőfi-szigeten elszállásolt sportolók vízparti környezetben pihenhettek,  készülhettek az erőpróbákra.

A LEGALKALMASABB HELYSZÍNEN ZAJLOTT A FELKÉSZÜLÉS

Miután a nemzetközi szövetségek is elfogadták a heti hat edzésre szóló programot, megindulhatott a közös munka, mely főleg a magyar stáb felügyeletében folyt. A felkészülés főleg szőnyegedzéssel telt, hiszen az emelkedett hőfokú küzdelmi elemek mellett így folyamatosan a birkózáson lehetett a hangsúly a nagynevű nemzetközi ellenfelek ellen. Nagy koncentráció, és alkalmazkodási képességet igényelt a küzdelmek gyakori váltogatása különböző habitusú ellenfelek ellen, változatos technikai, taktikai repertoárral. A négy éve svájci egyesületeknél, ottani válogatottnál dolgozó Gyurits Gergely szerint az alapvetően más mentalitás és iskolarendszer ellenére az edzésekhez való hozzáállás ugyanazt az eltökéltséget igényli, pusztán a körítés más. A sportolók is valódi erőpróbákban vehettek részt a sportolásra minden szempontból alkalmas terekben, rehabilitációs közegekben, többen épp itt leltek rá technikai arzenáljuk legfontosabb, aktuálisan fejlesztendő elemeire.

EGY ÖTESZTENDŐS MUNKA VÉGÉN NYITHATOTT KI A SPORTKOMPLEXUM

Még 2017-ben az előző városvezetés “Baja- Barnamezős terület rehabilitációs program” címen adott be pályázatot, melynek keretében népességmegtartó funkció betöltése céljából a volt vaskúti laktanya parancsnoki épületének egy részének, valamit az egykori legénységi étkező felújításával egy sport- és szabadidőközpont, illetve egy közösségi tér lesz kialakítva.

Az 500 millió forint összköltségű, a Bács-Kiskun megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően felépülő létesítmény küzdősportok, kisebb helyigényű sportágak edzés- és versenyprogramjainak lebonyolítására, valamint egyéb rendezvények befogadására is alkalmas lesz.

 

Kunvári Krisztián
Forrás: Bajai Tv

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. május 9. és 2024. május 15. között anyakönyvezettek: Szeitz Áron (anyja neve: Várnai Zsuzsanna) Baja, Perity Léna (Németh Szilvia) Baja, Molnár Amira Zoé...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű