16.1 C
Baja
2024. május 19. vasárnap
Kezdőlap Közélet Járványügyi intézkedések eltörlése: itt vannak a pontos részletek

Járványügyi intézkedések eltörlése: itt vannak a pontos részletek

Mint arról korábban beszámoltunk, végéhez közeledik a koronavírus-járvány ötödik hulláma, ezért a kormány kivezeti a járványügyi korlátozások döntő többségét- jelentette be Gulyás Gergely kormányszóvivő a csütörtöki kormányinfón. Hétfőtől megszűnik a maszkviselési kötelezettség, a munkáltató nem írhatja elő a kötelező oltást, valamint a védettségi igazolványra vonatkozó szabályokat is kivezetik. 
Az intézkedésről szóló rendelet péntek este meg is jelent, melyből további részletek is kiderülnek.

A maszkviselési kötelezettség hétfőtől megszűnik

  • a tömegközlekedési eszközökön,
  • az üzletekben,
  • a bevásárlóközpontokban,
  • a postákon,
  • az ügyfélszolgálatokon,
  • a színházakban,
  • a mozikban,
  • a múzeumokban és sportrendezvényeken, valamint
  • a vendéglátó egységek dolgozóinak sem kell maszkot viselniük munkájuk során.

Fentieken túl megszűnik minden olyan korlátozás, amely védettségi igazolványhoz kötötte valamely hazai szolgáltatás igénybevételét. Megszűnnek a rendezvényekre vonatkozó korlátozások, nem kell már védettségi igazolvány sportrendezvényre, kulturális rendezvényekre, zenés- táncos rendezvényre, 500 főnél nagyobb létszámos szabadtéri rendezvényekre sem. A Magyarország területére történő beutazással kapcsolatos korlátozásokat is feloldja a kormány.

A rendelet kimondja, hogy a munkáltató döntésétől függően, de legkésőbb 2022. április 1-jén megszűnik az e rendelet alapján elrendelt vagy alkalmazott fizetés nélküli szabadság, illetve illetmény nélküli szabadság. Vagyis már nem büntethető az, aki nem veszi fel az oltást a kötelező munkáltatói előírás ellenére.

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. május 9. és 2024. május 15. között anyakönyvezettek: Szeitz Áron (anyja neve: Várnai Zsuzsanna) Baja, Perity Léna (Németh Szilvia) Baja, Molnár Amira Zoé...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű