18.9 C
Baja
2024. május 18. szombat
Kezdőlap Egyéb Kerecsenden videóztak le egy párducnak vélt állatot

Kerecsenden videóztak le egy párducnak vélt állatot

„Öcsém, ez nem macska, tuti, hogy nem macska” – mondta izgatottan a felvétel készítője. Egy hete még Szolnokon észlelték a fekete párducot, melyet Both Zoltán vadállatbefogó és a szemtanú, Fátyol Zsuzsa is részletes elemzéssel tudott megerősíteni. Pár napja viszont az autóval onnan nem kevesebb, mint 92 km-re levő Kerecsenden videóztak le egy állatot, melyen szintén a Kiskunhalason feltűnő párducot vélték felfedezni. A Szolnokon közelebbről észlelt párduc láthatóan jó kondiban van. Az eddig látható videók elemzésében segítségünkre siethet egy kifejezetten párduc mozdulatait modellező animáció.

A „PÁRDUC” ÉS A SZERVÁL

A kerecsendi felvételt készítő férfi elmondása szerint az Kerecsendnél készült, és nagyjából 60 centi magasnak tippelte a videóban szereplő állatot – írta az Egri Ügyek. Ha a hír igaz, akkor a párduc közel kerülhetett a szervál egykori felbukkanási helyéhez. Ám azt, hogy milyen fajról van szó, a Heves megyében készült felvétel alapján sem lehet pontosan megállapítani. Kerecsend Egertől 13 kilométerre délnyugatra található, a Mátra és a Bükk-vidék hegyeinél, nem messze attól a ponttól, ahol a 25-ös főút kiágazik a 3-as főútból. A község területét a Laskó-patak szeli ketté.

 TÓTH TIBOR SZERINT AZ ÁLLAT MÉG AKTÍVAN KERESI A TERRITÓRIUMÁT

Nagyon jól bírja a hideget, a meleget. Nagyon jó alkalmazkodik és hatalmas túlélő„- említette Tóth Tibor, a Felsőlajosi Magánállatkert tulajdonosa, akinek óriási tapasztalata van a nagymacskák terén, hiszen már negyvenet nevelt fel. A szakember szerint a párduc elsődleges törvénye a territórium védelme. Állítása szerint a nagymacska eljött a territóriumából, és nagyon fél. Tóth Tibor szerint a párduc tökéletesen tisztában van azzal, hogy ha más állat, vagy az ember területére keveredik, akkor az élete veszélyben van. „Ő megy, megy, megy, és keresi azt a territóriumot, ahol majd otthon lehet” – folytatta. A szakember tájékoztatása alapján a testalkata alapján is egyértelmű, hogy a nagymacska egy kézzel, házban nevelt egyed. Az állatgondozó szerint az elmúlt 5-8 évben egyre több olyan személy megkeresése érkezett hozzá, akik terveztek ilyen állatot tartani. A magánállatert tulajdonosa leszögezte: emberre biztosan nem fog vadászni, ugyanis ha bármilyen nagyobb csörtetést észlel, rövid időn belül elbújik, és a veszély, a léptek elmúltával ő is folytathatja az útját.

AZ AUTÓPÁLYA MELLETT HÚZÓDÓ ERDŐS SZAKASZOK IDEÁLIS HELYET JELENTENEK A NAGYMACSKÁKNAK EGY BRIT SZAKÉRTŐ SZERINT

Fekete párducot láttak az angliai M5-ös autópálya mellett is, legalábbis több autós ezt állítja. A Worcestershire és Gloucestershire közötti szakaszon az utóbbi időben többször észleltek nagymacskát. Frank Tunbridge szakértőt is megkeresték emiatt. Szerinte az autópálya ezen szakasza mellett húzódó erdős rész tökéletes hely a nagymacskák számára, hogy élelemhez jussanak. Azt mondta, az utóbbi években a természetben egyre inkább elszaporodó nagymacskák vélhetően magángyűjteményből származnak, emiatt az emberre nem jelentenek veszélyt. El kell fogadni őket, mint a brit vadvilág érdekes kiegészítését – idézte a DailyStar a szakértőt.

Képünk illusztráció

Kunvári Krisztián

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. május 9. és 2024. május 15. között anyakönyvezettek: Szeitz Áron (anyja neve: Várnai Zsuzsanna) Baja, Perity Léna (Németh Szilvia) Baja, Molnár Amira Zoé...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű