12.7 C
Baja
2024. április 29. hétfő
Kezdőlap Közélet Bajaiak is részesültek a hetvenhárom éve alapított a Kossuth-díjban

Bajaiak is részesültek a hetvenhárom éve alapított a Kossuth-díjban

A Kossuth-díj a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismeréséért járó legmagasabb magyar állami kitüntetés. Az országgyűlés 1948-ban 1848. március 15. centenáriuma alkalmából alapította.  A magyar köztársasági elnök 1990 óta  adományozza, általában a miniszterelnök előterjesztése alapján, rendszerint március 15-én adják át.
Városunk is büszkélkedhet olyan nagyságokkal, akik munkájukkal kiérdemelték a legrangosabb kitüntetést.

Két évtized különbséggel született Baja városában három fiatalember, akik az érettségi vizsga letétele után a Magyar Királyi József Nádor Műegyetemen az Építészeti Osztály, majd Kar hallgatói lettek. Mindhármójuk elnyerte a legrangosabb hazai állami kitüntetést, a Kossuth-díjat. Major Máté és Hajnóczi Gyula a Kar professzorai és a Magyar Tudományos Akadémia tagjai lettek. A legidősebb, Miskolczy László pedig gyakorló tervezőként vált a hazai építészet kiemelkedő alkotójává.
Udvardi Erzsébet szülővárosában, Baján Rudnay Gyulától tanult festeni, később Budapesten elvégezte a Képzőművészeti Főiskolát, 1958-tól a Balaton mellett, Badacsonytomajban telepedett le. Fő ihlető forrása a környező táj, melyről tájképeit és életképeit festette kezdetben posztimpresszionista stílusban, később már a táj és a környezet hangulatait igyekezett megragadni, összefoglalni expresszív szürrealista stílusú festményeken. A Baja Város Díszpolgára címben 1998-ban részesült, egy évvel később a Kossuth-díjat is kiérdemelte.

Sz. A.
Forrás: real.mtak.hu

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 18. és 2024. április 24. között anyakönyvezettek: Varga Tifani (anyja neve: Sztojka Vanessza) Bácsalmás, Sárközi Meira Amarillisz (Veiger Amarillisz) Tolna, Gorotyák Zoja...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű