14.9 C
Baja
2024. május 17. péntek
Kezdőlap Interjú Elég a gyűlöletkeltésből!

Elég a gyűlöletkeltésből!

Mint arról korábban beszámoltunk, a Baja Vagyon Zrt nemrégiben kinevezett igazgatója, Pozsgai Imre áprilisban közös megegyezéssel megvált a városi piac eddigi vezetőjétől, Rosta Lajostól. A kertész végzettségű volt piacfőnök korábban évekig a Bajai Kommunális Kft kertészeti ágazatának élén tevékenykedett, majd a városi piachoz került, ahol nevéhez fűződik többek között a Bolhapiac beindítása, de a tavaly elkezdődött piacfelújítás munkálatait is felügyelte, koordinálta. Helyére az a Mészáros István került, aki a 2009-ben jogerősen feloszlatott, majd később működő Új Magyar Gárda főparancsnoki tisztségét látta el.
A hír akkor nagy port vert fel, számos országos sajtóorgánum is beszámolt a bajai történésekről. Néhány nappal később több, a bajai városvezetés holdudvarához tartozó portálokon olyan csúsztatásokkal és hamis állításokkal teletűzdelt lejárató írások jelentek meg, melyek után Rosta Lajos úgy döntött, nem hagyja annyiban, és jogi úton próbál elégtételt venni.
A volt vezetőt a piacon végzett munkájáról és az ellenne irányult támadások egyes részleteiről kérdeztük.

Hét évig vezette a bajai piacot, hogyan értékeli saját munkáját?
– Amikor 2012-ben kineveztek, egy árbevétel szempontjából lejtmenetben lévő piacot vettem át, de egy szigorúbb, az önkormányzati rendeletet követő helypénz-beszedés következtében még ugyanebben az évben növekedést értünk el, amit a következő években 40%-kal gyarapítani is tudtunk. Fejlődésünknek két összetevője volt: tartottuk a szigort, illetve a piac egyes területein, azért, hogy be lehessen tartani a rendeletet, csökkentettük a négyzetméter árakat, és nem utolsó sorban sikerült bővíteni az árusok létszámát is.

Ha jól tudom a Bolhapiac létrejötte is az Ön nevéhez kapcsolódik.
– Egy, a piacon megrendezett hagyományőrző mesterségek vására alkalmával született az ötlet, és így indult el a vasárnapi bolhapiac.

Az egyik lejárató írás kitér arra, hogy Ön nem tartotta be a járványügyi rendelkezéseket, nem záratta be a piac területén működő vendéglátó helyiséget.
– A italbolt valóban a piac területén található, de a fenntartó nem a piac, hanem a piacot is működtető Baja Vagyon Zrt. Tehát a piac területén található összes üzlethelyiség bérleti szerződése a bérlő és a Baja Vagyon Zrt között köttetik meg, Amikor megjelent a járványügyi intézkedéseket tartalmazó kormányrendelet, azonnal tájékoztattam az italbolt üzemeltetőjét, hogy be kell zárnia. Ez egy hétig nem történt meg, ugyanakkor a volt munkáltatóm indoka az volt, hogy ezt nem jelentettem a hatóságok felé, de mivel nem én voltam a fenntartó, nem is az én dolgom lett volna az italbolt ellenőrzése.

A városvezetéshez közeli portálok a közelmúltban történt piaci sikkasztási ügyében Önt, mint érintett személyt említik.
– Annyiban vagyok érintett az ügyben, hogy felderítésben segédkezem, nem pedig a pénz eltűnésében. Többször jártam a rendőrségen, de minden esetben kizárólag tanúként hallgattak ki.

Rosta Lajos a közelmúltban sajtó-helyreigazítási kérelemmel fordult a baloldali portálok felé, melyek közül az egyik június 15-én hétfőn már közre is adott egy helyreigazítást, ahol elismerik, hogy a fent említett cikkeikben valótlanságokat állítottak.
Mi csak annyit fűznénk hozzá az eseményekhez, hogy a polgármester által a kampányban felkínált békejobbnak eddig nyomát sem láthatták a bajaiak. Sokkal inkább a pártpolitizálás, a személyeskedés, a lejáratások tanúi lehetnek azok, akik figyelemmel kísérik városvezetés tevékenységét. Nyirati Klárának el kellene határolódnia az őt támogató, lejárató portáloktól, és végre képviselnie kellene azokat az embereket is, akik tavaly októberben nem rá szavaztak.

Szádeczky Attila

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. május 9. és 2024. május 15. között anyakönyvezettek: Szeitz Áron (anyja neve: Várnai Zsuzsanna) Baja, Perity Léna (Németh Szilvia) Baja, Molnár Amira Zoé...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű