25 C
Baja
2024. május 19. vasárnap
Kezdőlap Közélet Madárbarát iskolák

Madárbarát iskolák

Tavasztól mindkét bajai felsőoktatási intézmény csatlakozik a Madárbarát kert programhoz, amelynek keretében március 13-án 15-15 db madárodút helyeztek el az iskolák udvarán. Az ötlet több mint két évvel ezelőtt született meg, az azóta eltelt időszakban a szervezők egyeztettek, támogatókat kerestek a megvalósításhoz, legyárttatták az odúkat, amelyek végül néhány héttel ezelőtt készültek el.
A temészetvédelmi akcióhoz a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület MME Bács-Kiskun Megyei Helyi Csoportja, a Gemenc Zrt, valamint a Baja Ifjúsági Természetvédelmi Egyesület csatlakozott.
Dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya, az Eötvös József Főiskola általános rektorhelyettese kiemelte: a mai környezettudatos szemlélethez hozzátartozik, hogyan bánunk a körülöttünk lévő élővilággal, így nagyon fontosnak tartja, hogy kikerült a 15 db madárodú az intézmény udvarának fáira.
Fekete Ildikó szervező, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bács-Kiskun Megyei Helyi Csoportjának önkéntese elmondta: az oktatási intézmények vezetői nagy örömmel fogadták a kezdeményezést. – Sok potenciális támogatóval beszéltünk, végül a Gemenc Zrt-vel sikerült megegyeznünk, akik felajánlották, hogy a saját fűrészüzemükben elkészítik a madarak otthonául szolgáló odúkat. A szakmai hátteret a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület MME Bács-Kiskun Megyei Helyi Csoportja, Kalocsa Béla vezetésével biztosította számunkra – ismertette az önkéntes.
– Az akciónak kettős célja van: az egyik, hogy élőhelyet tudjunk biztosítani a madarak számára, a másik, hogy az emberek észrevegyék milyen sokszínű világban élünk – mondta Kalocsa Béla, aki a helyszínen végezte az odúk felhelyezését, majd újságírói kérdésre válaszolva hozzátette: elsősorban olyan, odúban fészkelő madarakra gondoltak amelyek nem találnak megfelelő méretű és mennyiségű fészkelő üreget. Ilyenek többek között a széncinege, a kék cinege és a veréb.

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. május 9. és 2024. május 15. között anyakönyvezettek: Szeitz Áron (anyja neve: Várnai Zsuzsanna) Baja, Perity Léna (Németh Szilvia) Baja, Molnár Amira Zoé...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű