12.7 C
Baja
2024. április 27. szombat
Kezdőlap Egyéb Lépcsőzés a Türr-kilátón

Lépcsőzés a Türr-kilátón

A lépcsőzés kiváló módja a fenékformálásnak, így nem csoda, ha a hölgyek előszeretettel végzik.  Az uraknak sem kell hanyagolni, hisz valljuk be, egy izmos, formás fenék mindkét nem képviselőin szemet gyönyörködtető látvány. Persze a látványtól fontosabb a mindennapokban betöltött szerepe. A gluteus maximust, azaz a nagy farizmot másodlagos izomként sorolják a core izmokhoz. Ezek az izmok nagyon leegyszerűsítve a hasüreget körülvevő izmokat jelölik.  A helyes testtartáshoz nélkülözhetetlen ezeknek az izmoknak a fejlesztése!

A nagy farizom a csípőízület feszítője, tehát az egyenes testtartásban kulcsszerepet játszik. Emelkedőn felfelé, lefelé haladva, valamint lépcsőzéskor aktivizálhatjuk a legjobban.

 

A lépcsőzés mellett szól, hogy tulajdonképpen a testünk legtöbb izmát átmozgatja, hiszen a farizom mellett jelentősen igénybe veszi a combizmokat és a gerincet is, ezáltal segítve a hátizmok erősödését is, valamint az egyensúly megőrzése érdekében folyamatosan használnunk kell a hasizmainkat is.

Fontos, hogy amikor felfelé haladunk, ne lábfejből toljunk, hanem talpközépből és sarokból!

Érdemesebb a reggeli órákban vagy este végezni, amikor még nem, vagy már nem olyan erőteljes a napsütés. Ha szeretnénk elkerülni a monotonitást, akkor nyugodtan váltogathatjuk a tempót közben, ezáltal hatékonyabb lesz a zsírégetés és elég akár 20-25 perc is belőle.
Ebben a témában egyébként megoszlanak a vélemények, hogy mikor is indul be tulajdonképpen ez a folyamat, de az biztos, hogy monoton tempó és állandó pulzusszám mellett lassabban (40-45 perc környékén). Azonban ha ténylegesen zsírégetés a cél, arra is figyelni kell, hogy ne vigyük fel túlzottan a pulzusunkat (zihálunk, levegő után kapkodunk), mert akkor már az erő-állóképesség fejlesztésre fog kerülni a hangsúly.

A bemelegítést ezúttal se hanyagoljuk el (5-10 perc helyben futás, majd gimnasztika), ahogyan a nyújtást sem a végéről!

Kellemes edzést!

 

 

 

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 18. és 2024. április 24. között anyakönyvezettek: Varga Tifani (anyja neve: Sztojka Vanessza) Bácsalmás, Sárközi Meira Amarillisz (Veiger Amarillisz) Tolna, Gorotyák Zoja...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű