7.7 C
Baja
2024. április 26. péntek
Kezdőlap Közélet Folyamatos a tűzifa osztása a rászorulók részére

Folyamatos a tűzifa osztása a rászorulók részére

Közfoglalkoztatási program keretében tisztítják a mezőgazdasági földterületeket és a közutak között fekvő területeket. A kitermelt faanyagot a közútkezelő telephelyein összegyűjti, és átadja a MNV Zrt. engedélyével rendelkező önkormányzatoknak, amelyek a faanyagokból összeállított csomagokat kizárólag szociális tűzifaként oszthatják szét, és vállalják a szállítás költségeit. A faanyag nehezen kezelhető törzs, kezelhető méretű fa, tuskó és korhadt faállomány besorolású.
Az utóbbi napokban városunkban az a hír terjedt, hogy kevés tűzifa áll rendelkezésre a rászorulók részére.

A témáról Csubákné Besesek Andrea alpolgármestert kérdeztük.
– A Közútkezelő részéről 200 köbméter tűzifa igénylésére kaptunk lehetőséget, ezt a mennyiséget szociális rászorultság alapján oszthatjuk szét. Egy újonnan megalkotott rendeletet alapján, települési támogatásként, a tüzelőt természetbeni juttatásként adjuk. Az igényeket továbbra is a városháza szociális irodájában lehet benyújtani mindazoknak, akiknél az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a havi 71.250 forintot. Január 23-ig összesen hetven igénylést regisztráltunk, és harminchárom helyre már ki is szállították a tüzelőanyagot.
Korábban saját költségvetésből 1 millió ft-ot fordítottunk tűzifa vásárlására, melyet szintén rászorulók részére osztottunk szét, ezt követte a jelenlegi akció, tehát az ellátás folyamatos.
Fontos, hogy az önkormányzat rendelkezik egy úgynevezett Krízisfa kerettel, ami azt jelenti, hogy ha bárkinek extrém helyzet következtében szüksége van tűzifára, akkor a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálaton keresztül hozzájuthat.

Az Amve.hu portál az amibajank@amve.hu email címre várja mindazok jelentkezését, akiknek tudomásuk van a környezetükben élő szociálisan rászoruló emberekről, családokról, akiknek szükségük lenne tűzifára.

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 18. és 2024. április 24. között anyakönyvezettek: Varga Tifani (anyja neve: Sztojka Vanessza) Bácsalmás, Sárközi Meira Amarillisz (Veiger Amarillisz) Tolna, Gorotyák Zoja...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű