12.7 C
Baja
2024. április 26. péntek
Kezdőlap Egyéb Egészséges alapanyagok a bajai piacról (18. rész)

Egészséges alapanyagok a bajai piacról (18. rész)

Dió

 

Ha karácsony, akkor a mákhoz hasonlóan a dió sem nagyon maradhat ki a menüsorból, mint a finomságok, sütemények egyik fő alkotóeleme.

A dió az egyik legegészségesebb gyümölcs, ami a népi gyógyászatban is nagy népszerűségnek örvend. Bár sokan ismerik, mégsem tudnak sokat kiváló étrendi -és gyógyhatásairól.

Miért fogyasszuk?

A benne található esszenciális zsírsavaknak köszönhetően egészséges szinten tarthatjuk a vérnyomásunkat. Napi pár szem dió elfogyasztásával már fedezhetjük az omega-3 zsírsav szükségletünket, ezáltal javítja a szervezetünk inzulintermelését, tehát cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják. Igaz, a már kialakult betegséget nem gyógyítja, de a megelőzésben nagy szerepe lehet.
Mivel magas a telítetlen zsírsavtartalma, segít csökkenteni a koleszterinszintüket, ezzel pedig komoly keringési betegségeket kerülhetünk el. Az előbbiek szinten tartása mellett segít a vérrögképződés megakadályozásában és érfalaink rugalmasságának megőrzésében.
Magas az E-vitamin tartalma, amely erős antioxidáns, azaz erősíti az immunrendszerünket.  C-vitamin (szintén erős antioxidáns) és B-vitaminok is találhatók még benne.
Rendkívül gazdag ásványi anyagokban: mangán, cink, magnézium, kalcium, kálium, vas és szelén.
Folsav tartalma miatt érdemes várandósság alatt is beépíteni az étrendbe.
Olajossága, bőrnyugtató és vérzéscsillapító hatása megvédi bőrünket a kiszáradástól. A belőle készült olajat gyakran használják kozmetika, masszázs -és gyógyszertermékekben.
Teát is készítenek belőle, elsősorban hasmenés, gyomor -és bélhurut kezelésére alkalmazzák, de gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és összehúzó hatással is bír. A levelének forrázata kiváló borogatásként ahogyan lemosóként ekcéma, akne, sebek, fekélyek és kelések ellen is.  Ülőfürdőként aranyeret is gyógyítanak vele.

Hogyan válasszunk?

A legegyszerűbb, ha jól megrázzuk: amelyik kotyog, annak sajnos száraz a belseje. A színe is a segítségünkre lehet: ha szép fényes, élénkebb színű, akkor friss dióval van dolgunk, amennyiben színtelenebb, akkor valószínűleg már öreg.

Hogyan tároljuk?

Legcélszerűbb a hűtőszekrényben vagy hűvös, száraz kamrában. Fontos azonban, hogy a megpucolt diót ne ugyanott tároljuk, hiszen a hideg nem tesz jót neki, mert a benne található olaj megdermed és elveszíti az ízét is.

Érdekességek:

A népi gyógyászatban úgy tartották, ha az anya a terhesség alatt rendszeresen fogyasztja, akkor a gyermeke okosabb lesz majd. Ezt a hitet a dió és az agy kinézetének hasonlóságára alapozták.
Már az ógörögök is ismerték, akik a kutyaharapás gyógyítására és féregűzőként használták.
Latin neve a Juglans Regia, szó szerinti fordításban: királyi dió, a juglans pedig visszavezethető a jovis glans alakra, melynek jelentése Jupiter makkja.
A középkorban leginkább a magját fogyasztották, de teát is készítettek belőle, amelyet idegpanaszokra és reumára alkalmazták.
Csersavtartalma miatt leveléből és héjából kitűnő hajfesték készíthető.

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 18. és 2024. április 24. között anyakönyvezettek: Varga Tifani (anyja neve: Sztojka Vanessza) Bácsalmás, Sárközi Meira Amarillisz (Veiger Amarillisz) Tolna, Gorotyák Zoja...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű