Kuszkusz
A kuszkusz Észak-Afrikából származó, berber eredetű durumbúza-darából készült étel. Érdekesség, hogy magát az alapanyagot és a belőle készült ételvariációkat is így nevezik. Az arab konyhának nélkülözhetetlen eleme, de világszerte elterjed és kedvelt alapanyag.
A kuszkusz úgy készül, hogy a daraszemeket nagyon finom lisztréteggel bevonják, így biztosítva a gyors nedvességfelvételt.
Az eredeti (berber) kézzel történő előállítás során kis gombócókká formálták a meggőzölt darát, majd lisztben megforgatták és a napon szétterítve szárították, hogy pergős maradjon.
Nálunk, Magyarországon inkább az előgőzölt változatához juthatunk hozzá, amelynek nagy előnye, hogy gyorsabban elkészíthető, akár 10 perc alatt is. Gyári előállításban a durumbúza mellett az árpa, köles és kukorica daráját is felhasználják.
Felhasználása:
Igen változatos lehet, készíthetünk belőle egytálételt, ragut, köretet, édességet és salátákhoz is hozzáadhatjuk.
Elkészítése:
Egyszerű köretként keverjük el egy pici sóval olíva olajjal, majd öntsük fel kétszeres mennyiségű vízzel, fedjük le és 5-10 perc alatt készen is van.
Salátákhoz áztassuk vízbe kb. 20 percre, csepegtessük le és már hozzá is adhatjuk.
További ötletek, receptek a hamarosan induló gasztro sorozatunkban. ?