7.7 C
Baja
2024. április 26. péntek
Kezdőlap Egyéb Piaci körkép: vásároljunk őstermelőtől!

Piaci körkép: vásároljunk őstermelőtől!

Így nyár derekán különösen szemet gyönyörködtető a választék a bajai piacon. Idényzöldségek és gyümölcsök tornyosulnak, sokan már a befőzésekre készülve nagyobb mennyiségeket is beszereznek. Épp ezért egyáltalán nem mindegy, kitől vásároljuk meg a fogyasztásra vagy befőzésre szánt árut, ha szépet, egészségeset szeretnénk. Számos nagykereskedő képviselteti magát tökéletesnek látszó áruval, de ha előnyben részesítjük a háztáji termesztést, akkor nem árt tudnunk, hogy bőven vannak még őstermelők (ha egyre kevesebben is), aki évek vagy akár évtizedek tapasztalatával, a kert, a föld és a természet munka iránti tisztelettel és alázattal dolgoznak és kínálják árujukat. Egy szombati piacnapon beszélgettünk néhányukkal.

Faragó Lászlóné Veronika (Madaras) húsos pultja a csarnok oldalsó bejáratával szemben kelleti magát. Nemcsak húsvét közeledtével érdemes tőle sonkát vásárolni: a hagyományos módszerekkel füstölt és pácolt húsok szemet gyönyörködtetve sorakoznak a pultban. Faragóék 2000 óta foglalkoznak termeléssel: csirkével kezdték, azóta már megkapták az engedélyt tojás és sertéshús árusítására is. – Az állatainknak nem adunk tápot: kukoricát, búzát, tritikálét, árpát, kerti zöldfélét kapnak. A hagyományos, nagyanyáinktól tanult módszerekkel dolgozunk, egy hónapig állnak a húsok a konyhasóban, a sonkák akár 6-8 hétig is, mérettől függően. A színükön is látszik, hogy nem gyorspácoltak, hagyományos akácfűrészporral füstölünk, kivárva a kellő időt, így biztos, hogy nem fognak penészedni. Saját vevőkörünk van, visszajárnak hozzánk – mondja a termelő, akinek a fia szintén saját kertben termesztett zöldséget (répát, hagymát, fokhagymát, karfiolt, káposztát) árul. Kerüli a vegyszereket, inkább csalánnal, erőspaprikával tartja távol az élősködőket.

Ha valaki kovászolni való uborkát keres, az szinte biztos, hogy Hier Ferencné asztalánál áll meg. Ezer négyzetméteres fóliasátorban, áprilistól szeptemberig termelik a primőr zöldségeket: paprikát, paradicsomot, uborkát. – Huszonöt éve kertészkedünk a férjemmel, a vevőink megbíznak bennünk, mert tudják, hogy nagyon szigorúan betartjuk a permetezésre vonatkozó szabályokat. Olyan nincs, hogy egyáltalán ne permetezzünk, de pontosan tudjuk, mit és mennyit szabad. Ez egész éven át tartó munka, januárban már nézegetjük a prospektusokat, tervezgetjük, milyen magokat rendeljünk, majd kezdjük előkészíteni a földet. Fontos, hogy a vevőink bizalmával ne éljünk vissza, tőlünk mindig a megszokott minőséget kapják.

A vevőkkel való közvetlen kapcsolat nagyon fontos: ezt vallja Pencz Pál is, aki januárban tűnt fel a bajai piacon sajtokkal, joghurtokkal és díszes ruházattal. Azt mondja, ha teheti, mindig maga jön árulni, hiszen a gyártási folyamatot is ő ismeri legjobban, minden guriga sajtról külön el tudja mesélni a vevőnek, hogyan készült. Eleinte nem terveztek árulni, csak olyan gazdaságot akartak kialakítani, ahol maguk termelik meg a takarmányt az állatoknak, és csak saját ellátásra készítenek termékeket. A mennyiségek azonban a vártnál nagyobbra sikerültek. – 2015-ben Fiatal gazda pályázatot nyertem, ebből vettem állatokat és sajtkészítéshez szükséges eszközöket. Jelenleg nyolc tehenet fejünk, ezt szeretnénk megduplázni, és új piacokat is meghódítani, akár Mohácson, Szekszárdon is.Trappista jellegű, érlelt sajtokat készítünk, hat, de akár 10-12 hétig is érleljük őket. A joghurtunk is tiszta, krémes termék, csak tehéntejből készül, és a legjobb minőségű lekvárokkal ízesítjük. Én nagyon szeretem, gyakran tejföl helyett is ezt használom – mondja a termelő. Január óta már nőtt a kereslet a termékeik iránt, a vevők hamar felfigyeltek rájuk. Tervezik, hogy a jövőben húsfélékkel is foglalkoznak majd.

Kötegben sorakozik a répa-petrezselyem Varga Zoltánné asztalán: az emberek szinte kedve támad egy jó húslevest főzni, ha ránéz. Vaskúton, saját kertben, hagyományos módszerekkel termesztenek. – Tizennégy éve foglalkozunk már zöldséggel: zeller, retek, sárgarépa, petrezselyem, zöldhagyma, paradicsom a kínálatunk. Kialakult, rendszeresen visszajáró vevőkörünk van, szombati piacnapokon szinte mindenünk elfogy.


Csili Tibor
Bátmonostorról jár be a bajai piacra, harminc éve termeszt paprikát, ezer négyzetméteren. Azt vallja: a paprika esetében a legfontosabb a jó időn kívül a tápanyag ellátás. Ő maga csepegtető öntözős módszerrel, műtrágyával dolgozik. – Tavasszal jól megy, nyáron, amikor már nagy a kínálat mindenhol, kevésbé, de nekem kialakult vevőköröm van. Sokan visszajárnak a termékért, mert tudják, hogy az én paprikám vegyszermentes.

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 18. és 2024. április 24. között anyakönyvezettek: Varga Tifani (anyja neve: Sztojka Vanessza) Bácsalmás, Sárközi Meira Amarillisz (Veiger Amarillisz) Tolna, Gorotyák Zoja...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű