9 C
Baja
2024. április 24. szerda
Kezdőlap Közélet Mi lesz veled bolhapiac?

Mi lesz veled bolhapiac?

Baján a 2011-ben indult útjára a vasárnapi bolhapiac, és azóta is töretlen a népszerűsége. Nem véletlenül, hiszen egy átlagos vasárnap délelőtt végigsétálva a sorok között, a lehető legváltozatosabb termékekkel szembesülünk.
Idén átadták az árusok és a vevők által nagyon várt, kormányzati támogatásól felújított új piacot, és kiosztották az árusító helyeket. Mindenki azt gondolta, hogy a közösségi tér szerepét is betöltő piac népszerűsége továbbra is töretlen marad, azonban aki mostanában kilátogat a vasárnapi bolhapiacra azt tapasztalhatja, hogy egyre kevesebb az árus, így egyre kevesebb a vevő is.
Az árusok szerint piac vezetése januárban felemelte az árusító helyek négyzetméterenkénti árát, ami enyhén szólva felháborodást váltott ki. Vannak, akik „csak” morognak, de legtöbben már ki sem mennek az eladni kívánt portékájukkal.
Széll Péter alpolgármester egy, a témával kapcsolatban megosztott Facebook poszthoz írt hozzászólásában úgy fogalmazott:  a helypénz ára nem változott semmit. Mindössze annyi történt, hogy a piac beruházás idejére 25%-os kedvezmény volt belőle, ami most a beruházás után visszaállt a régi szintre.
Csubákné Besesek Andrea, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője február 6-án szombaton közöségi oldalán megosztott posztjában kiemelte:  elmúlt hetekben többen is megkeresték őket a városi piac működésével kapcsolatban és nemtetszésüknek adtak hangot. Mint írta: képviselő társaival szerették volna ezeket a kérdéseket tisztázni, hiszen a jelenlegi díjszabást és a testület tagjai számára kiküldött rendelet tervezetet összevetve úgy látják, nem felel meg a valóságnak az a Bácskai Naplóban és az előterjesztésben is megfogalmazott állítás, miszerint a bérleti díjak tekintetében nem történt emelkedés.
A közössági oldal egyik legnépesebb bajai csoportjában a közelmúltban éles vita alakult ki a jelenlegi helyzettel kapcsoltban. Volt, aki szerint a vasárnapi bolhapiac, sok embernek adott lehetőséget, egy jó kis kikapcsolódásra. Eladók, vásárlók, barátok találkoztak, beszélgettek, elmélkedtek a régi, a mostani és jövő időről. Volt, aki csak így fogalmazott: a helypénz felemelésével „megölték” a bolhapiacot. Akadt olyan felhasználó, aki fontosnak tartotta, hogy a városvezetés ne csak bevételi forrásként tekintsen a piacra, ugyanis amellett, hogy a piac a bajaiaknak egy fontos találkozási pont, az árusok java részének jelentős bevételt jelent pár ezer forint is, mivel a havi kevés keresetét a bolhapiacon kiárult bevételével tud kiegészíteni.
Egy rendszeresen a piacon áruló eladó, aki az elégedetlenek népes táborához tartozik már azt sem értette, hogy tavaly márciusban miért zárták be három hónapra a piacot, mellyel jelentős bevételkiesést könyvelhettek el. Az iparűzési adó csökkentése némi segítséget jelent, de nehéz anyagi helyzetben vannak, három gyereket nevelnek, lassan felélik a félretett tartalékokat, ráadásnak a piaci helyekért is többet kell fizetni- panaszkodott az árus.
Az egyik, szintén régi piaci árus, aki egyszerre három asztalt bérel elmondta: egy asztal havi bérleti ára 1890 ft, ezen felül minden alkalommal 950 ft helypénzt fizetnek, ami azt jelenti, hogy havonta 5690 ft-ba kerül a három asztal. Amennyiben egy eladó nem rendelkezik havi bérlettel, alkalmanként 1580 ft díja egy asztalnak, plusz a 950 ft-os alkalmankénti helypénz is terheli a költségeket.
Összegzésként: a városvezetés rendeletmódosítás nélkül, az árusok szerint igazságtalanul emelt árakat, nehéz helyzetbe hozva ezzel a jórészt kispénzű árusokat.

Szádeczky Attila

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 11. és 2024. április 17. között anyakönyvezettek: Bodnár Jázmin (anyja neve: Nagy Marianna) Gara, Fügedi Ákos János (Vitéz Hajnalka) Baja, Bartha Gilbert...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű