3.5 C
Baja
2024. április 25. csütörtök
Kezdőlap Interjú Önkéntesen, a lakosságért dolgoznak

Önkéntesen, a lakosságért dolgoznak

A Bajai Ifjúsági Fórum és a Call for Help csapata folyamatos készültségben van, a veszélyhelyzet alatt is várja a lakossági megkereséseket. Április elejére három krízis vonallal bővült a csapat tevékenysége. A kezdeményezés a Végeken Egészséglélektani Alapítvány és Székely András nevéhez fűződik, amelyhez örömmel csatlakoztak a Bajai Ifjúsági Fórum munkatársai és önkéntesei. A karitatív kezdeményezésről Hal Melindával, a Bajai Ifjúsági Fórum vezetőjével beszélgettünk.

Melyek a kezdeményezés főbb irányvonalai?
– Alapvetően 3 krízisvonalat hoztunk létre, amelyek szakmai tevékenységét a célcsoportokra szabtuk. Az első vonal éjjel-nappal hívható a 06 1 770 7333 – as számon, az egészségügyi személyzet számára alkottuk meg. A második vonalat a szociális szféra dolgozóinak biztosítjuk 10 – 22 óra között áll rendelkezésükre a telefonszám: 06 1 770 8877. 12 – 20 óra között pedig elérhető a Kortalanul elnevezésű vonalunk, amely lakossági igényekre szabott, bárki hívhatja a 06 1 700 4788 – as számon. A Kortalanul vonal dolgozik a legnagyobb számú önkéntessel, több, mint negyven személy segíti a munkánkat, többek között a Bajai Ifjúsági Fórum (BIF) Munkatársai és Önkéntesei is, akikre nagyon büszke vagyok. Az utóbbi vonal koordinációjáért én felelek, valamint részt veszek a Call for Help egészének szervezési és adminisztratív munkáiban – számolt be tevékenységükről Hal Melinda, a Bajai Szent Rókus Kórház pszichológusa.

Kik alkotják a csapatot?
A Call for Help Kortalanul csapata rendkívül sokrétű. Mentálhigiénés szakemberek, pszichológusok, szociális munkások és adminisztratív feladatot ellátó személyek végzik a napi teendőket. A telefon mellett chaten és e-mailben is elérhető a szolgáltatás a www.callforhelp.hu oldalon, közösségi portálokon keresztül. Az önkéntesek meghatározott követelmények és kritériumok alapján kerülnek be és speciális, online programokat biztosítanak a lakosság számára. A programok között mentálhigiénés csoportok, fizikai és lelki egészségmegőrző, egészségfejlesztő tevékenységek, valamint a lelki erőforrásokat gyűjtő és aktivizáló szolgáltatások kaptak helyet. Minden programuk ingyenes, amely óriási eredmény a veszélyhelyzet alatt, mindezt önkénteseiken és partnereinken keresztül tudják megvalósítani. Hal Melinda, a Szent János Kórház (Lelki) Egészségfejlesztési Irodájának vezetője összekötötte a callforhelp önkénteseinek és az irodának a legtöbb tevékenységét, így még mozgásos online foglalkozásokon, valamint a lelki egészség megőrzéséért művészeti, rekreációs foglalkozásokon is részt lehet venni, teljesen ingyenesen, a veszélyhelyzet alatt és után is.

Milyen célok vezérlik az önkéntes munkában résztvevő civileket, és miben tudják segíteni a lakosságot?
– A vírus terjedése és a korlátozások következtében általános szorongásemelkedést látunk a lakosság körében. Kifejezetten veszélyeztetett célcsoport az egészségügyi személyzet és a szociális dolgozók. Éppen ezért hoztunk létre külön platformot a számukra. A Call for Help Kortalanul vonal célja viszont a kapcsolat fenntartása. Az elmagányosodás és a klinikai pszichológiai, pszichiátriai súlyosságú problémák elkerülése. Ezt a vonalat nem nevezném krízisvonalnak, inkább mentálhigiénés szolgáltatásról van szó. Alapvető célunk az idősebb korosztály és a fiatalok összekötése, a bizonytalanság érzetének csökkentése a veszélyhelyzet alatt. Nagyon jó tapasztalataink vannak, az idősek mernek technikai segítséget is kérni nálunk, így a számítógép és biztonságos internethasználatban jártas önkéntesek a BIF-ből készséggel állnak rendelkezésre. Bárki felkereshet bennünket, aki beszélgetésre, közösségre vágyik, vagy akár súlyosabb nehézségekkel küzd, egyfajta továbbirányító, kapuőr szerepet is végzünk például az országban elérhető pszichiátriai ellátás felé, vagy partnereink felé, akik szociális segítségnyújtást végeznek. A Láthatatlan Kezek és a Gróf Széchenyi Család Alapítvány például a szociális problémákon kíván enyhíteni a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és az Országos Mentőszolgálattal karöltve. Örömmel dolgozunk együtt korábbi partnereinkkel is, mint például a Bajai Szent Rókus Kórházzal és annak Egészségfejlesztési Irodájával, akik speciális programokat biztosítanak számunkra és terjesztik hírünket – mondta el tevékenységükről a pszichológus.
Az önkéntesség olyan tevékenység, amelyet meggyőződésből teszünk, a definíció szerint közvetlen anyagi haszonszerzéssel nem jár. Szolgáltatásainkat, időnket, energiánkat, szaktudásunkat ajánlottuk fel a veszélyhelyzet ideje alatt, amellyel értékeket közvetítünk és közösséget formálunk. A fiatalok szemléletét is ezen értékek mentén kívánjuk formálni, kezdeményezésünkkel jó úton haladunk, hogy az önkéntes segítségnyújtás alapvető érték legyen Baján és az egész országban. A veszélyhelyzet végével is fenn szeretnénk tartani ingyenes szolgáltatásainkat – zárta gondolatait a szakember.

Call for Help Egészségügyi személyzet vonala: 06 1 770 7333 éjjel-nappal hívható
Call for Help Szociális dolgozók vonala: 06 1 770 8877, amely 10 – 22 óra között elérhető
Call for Help Kortalanul csapata: 06 1 700 4788, 12 – 20 óra között, valamint chat és e-mail
www.callforhelp.hu , megtalálható közösségi portálokon is, mint a Facebookon és Instagramon

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 11. és 2024. április 17. között anyakönyvezettek: Bodnár Jázmin (anyja neve: Nagy Marianna) Gara, Fügedi Ákos János (Vitéz Hajnalka) Baja, Bartha Gilbert...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű