8.2 C
Baja
2024. április 25. csütörtök
Kezdőlap Közélet Kihagyták a bunyevácokat!

Kihagyták a bunyevácokat!

A bunyevác közösségek kihagyásával szervezi meg a bajai önkormányzat a „Maszkák” című rendezvényt. A Bunyevác Kulturális Intézet sok sikert kíván a programhoz, de semmilyen felelősséget nem tud vállalni a program minőségéért.

A Bunyevác Kulturális Intézet igazgatója 2019 októberében kezdeményezte Baja város polgármesterénél a régi bunyevác hagyomány, a maszkajárás felélesztését. Az Intézet  projektindító dokumentációval, szakmai anyaggal, és számos javaslattal járult hozzá a munka elindulásához.
Nyirati Klára felkarolta a kezdeményezést, de a korábbi megegyezéstől eltérően a Bajai Horvát Önkormányzatot szervezővé emelte. Ezen politikai döntés után pedig a Bunyevác Kulturális Intézet képviselőjét meg sem hívta a szervezői találkozókra, valamint más hagyományos bunyevác szervezeteket sem kapcsolt be az előkészítésbe.

A Bunyevác Kulturális Intézet sok sikert kíván a rendezéshez, egyben őszintén sajnálja, hogy Baja város polgármestere nem tartott igényt az együttműködésre és egy régi szép hagyomány politikai csatározások szintje fölé emelésére. Mivel a szervezők – megtévesztő módon – az Intézetünk emblémáját viszont feltüntették a rendezvény plakátjain, az Intézet vezetősége fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a program szervezésére nem volt ráhatása, így a minőségéért és autentikusságáért felelősséget semmilyen formában nem tud vállalni.

Bunyevác Kulturális Intézet titkársága

Képforrás: Baja környéki bunyevácok Facebook oldal

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 18. és 2024. április 24. között anyakönyvezettek: Varga Tifani (anyja neve: Sztojka Vanessza) Bácsalmás, Sárközi Meira Amarillisz (Veiger Amarillisz) Tolna, Gorotyák Zoja...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű