16.6 C
Baja
2024. március 29. péntek
Kezdőlap Egyéb Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ- aktuális programok

Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ- aktuális programok

Titanic, a mélység kísértete
– Dr. Elter Tamás tudományos újságíró, tengerkutatási szakíró, a Budapesten hatalmas sikert aratott Titanic kiállítás volt kurátorának előadása. Vendégünk egyike volt annak a mindössze 20 főből álló nemzetközi expedíciónak, amely lehetőséget kapott, hogy a csaknem négyezer méter mélyen nyugvó hajóroncshoz merüljön. Elter Tamás néhány tárgyat is magával hoz, így köztük egy eredeti széndarabot a Titanic roncsai közül, egy, kifejezetten a hajó első osztálya számára gyártott kávéscsészét, beszállókártya-hasonmásokat, egy eredeti hajófedélzeti képeslapot az 1910-es évek elejéről a testvérhajóról, az RMS Olympicról, valamint – alkalmi galériaként hét korabeli kinagyított bekeretezett fotót is a hajóról. Március 9. (péntek) 18 óra.

Húsvéti kerámiafestés
– Igaz, hogy még nálunk esik a hó és minden fehér, de a húsvéti nyuszik nem maradhatnak hófehérek. Színezzük újra! A telet tavaszra! Március 10-én 9 órakor a Gyermekkönyvtárban várunk mindenkit szeretettel! Különböző méretű kerámiák festése 400 Ft-tól. Lesznek manóházak is, amiket szintén ki lehet festeni! Gyertek bátran! Mindenki tud festeni, megmutatjuk! Viszont a létszám korlátozott, a részvétel regisztrációhoz kötött: katomoni1@gmail.com címen lehet jelentkezni.

Hunyadi Mátyás trónra kerülése – legendák és valóság
– Idén kettős jubileuma van Hunyadi Mátyásnak, 575 évvel ezelőtt született Kolozsváron, és 560 éve választották királlyá. A meghirdetett Mátyás év keretében rendezvényünkön a hatalomra kerülésével kapcsolatos mondai, szépirodalmi és krónikás anyagot veti össze előadónk a kortárs forrásokkal és a rekonstruálható valósággal. Az alapkérdés: a nép akarata érvényesült-e vagy a hatalomért küzdő befolyásos főúri csoportok megegyezése zajlott 1458-ban? Dr. Mayer János történész, a III. Béla Gimnázium tanár, a Bajai Honpolgár főszerkesztőjének előadása március 12. (hétfő) 18 óra.

„Időutazás a civilizáció(n)k jövőjébe (epizód voltunk vagy folytatásos sorozat?)”
– A jövő mindenkit foglalkoztatott a múltban is, és manapság is. Amíg kevesen voltunk, csak kevés embert izgatott. Ma több, mint 7 milliárd ember aggódik a holnapjáért. A vészharangok kongatása megtörtént már a múltban is, ha csak kezdetleges formában is, és folyik jelenleg is – immáron sokrétűen: hamarosan elfogy az olaj, nem lesz gáz, elpusztulnak a termőföldek, oda az ivóvíz, stb. Az előadás nem kevesebbre vállalkozik, mint egy alapos áttekintésre, a főbb problémakörök lehető legkorrektebb adatforrásokra alapuló elemzésére, fizikus-csillagász szemmel. A „történet” végét is lelőjük: alapvetően optimista kicsengésre számíthatnak azok, akik eljönnek meghallgatni! Dr. Hegedüs Tibor, az SZTE Bajai Obszervatóriuma igazgatójának előadása március 19. (hétfő) 18 óra.

A szervezők mindenkit szeretettel várnak!

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. március 21. és 2024. március 27. között anyakönyvezettek: Farkas Katalin Gyöngyi (anyja neve: Kasu Barbara) Katymár, Nagy Martin (Madarász Viktória) Borota, Ill Mia...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű