12.7 C
Baja
2024. április 20. szombat
Kezdőlap Egyéb Nem csak a testet edzi a lurkótorna

Nem csak a testet edzi a lurkótorna

A mozgás kialakítja az egészséges életmód iránti vágyat, fejleszti a gyermek állólépességét, a test koordinált mozgását, egyensúlyérzékét,  keringési rendszerét, idegrendszerét, testtartás javító, vallja Gaál Andrea okleveles aerobic edző.
Már a foglalkozás előtt 15 perccel gyülekeztek az óvódás korú „lurkók”, szerdán délután a Klapka György utcában található fitnesz-központ egyik jól felszerelt tornatermében. Andrea, aki aerobic edzői képesítés mellett, Fit-Ball top tréneri, gyógytestnevelői, és testnevelés-biológia tanári végzettséggel is rendelkezik, az ajtóban várja a szemmel láthatóan nagy mozgásigényű kicsiket. Valaki a kis kétkerekű motorral „melegít”, és akad aki a  hintaló segítségéve hangolódik a következő egy órára.

A lurkótornáról az  edzés előtt kérdeztük a trénert:
– A foglalkozások 3-12 év közötti gyermekeknek szólnak, két korosztályra bontva dolgozunk. A kisebbik csoportban megtanuljuk az nagymozgásokat: kúszás, mászás, futás. Meg kell őket tanítani a hátrafelé történő mozgásra, tudniuk kell mit jelent jobbra és balra mozogni, továbbá meg kell ismerniük a végtagjaikat. Az edzések felépített szisztéma szerint zajlanak, mindig bemelegítéssel kezdünk. Fontos kiemelni az izmok fejlesztését, ugyan is a mai civilizált világban, egészen kicsi korukban már a mozgást nem igénylő, számítástechnikai eszközökkel játszanak a gyerekek,  ezért a gerinc, a hát-deformitások, már ebben a korban is előjöhetnek. Tehát van egy megelőző célja is a tormának. illetve akinél már kialakulófélben van valamilyen mozgásszervi rendellenesség,  a gyógytornásszal egyeztetve, különböző izomerősítő gyakorlatokat végzünk, természetesen ezt is játékos formában.
Nagyon fontos, hogy a test, a lélek és az idegrendszer összefüggenek egymással, ezért ezeket komplex módon kell kezelni, tehát nem csak a testi képességeket fejlesztjük, hanem az idegrendszert is. Léteznek speciális gyakorlatok, amelyek elősegítik, az írás és az olvasás tanulását. Vannak olyan gyerekek, akik hiperaktivitással kerülnek az óvodába, iskolába, itt azonban megfelelő odafigyeléssel szépen fejlődnek.
Lényeges szempont, hogy nálunk a gyerekek olyan alapokat, olyan helyzetgyakorlatokat (szökdelés egy, illetve páros lábon)  sajátítanak el, amelyek segítségével speciális sportágakhoz nyújtanak jó alapot.

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 11. és 2024. április 17. között anyakönyvezettek: Bodnár Jázmin (anyja neve: Nagy Marianna) Gara, Fügedi Ákos János (Vitéz Hajnalka) Baja, Bartha Gilbert...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű