Köles körözött
A klasszikus túró alapanyag helyett, most a kölest vesszük elő fitnesz konyhánkban. A kölest a piacos sorozatunkból már jól ismerheti a kedves olvasó.
Gyorsan elkészíthető, rostdús (hamar teltségérzetet okoz) és nagyon jól emészthető.
Hozzávalók:
– 1 kis bögre köles
– 1 közepes fej lila hagyma
– 1 teáskanál fűszerpaprika
– 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
– 1 teáskanál mustár
– 1 evőkanál tejföl
– 50 g vaj
– só (jódozott tengeri só/himalája só)
Elkészítés:
A köles nem igényel előzetes áztatást, viszont érdemes felhasználás előtt alaposan átmosni. Háromszoros mennyiségű sós vízben puhára főzzük. Körülbelül negyedóra alatt elkészül, de érdemes kis ideig még a fedő alatt hagyni, hogy párolódjon. Ezután hagyjuk kihűlni.
A vajat kikeverjük a piros fűszerpaprikával, a fűszerköménnyel, tejföllel és mustárral. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott lila hagymát és a kihűlt kölest.
Tálaláskor szórhatunk a tetejére egy kis petrezselyemzöldet.
Pirítós kenyérrel (teljes kiőrlésű) kiváló, akárcsak friss, ropogós, magvas zsemlébe kenve.
Jó étvágyat!