Tavaly szeptember óta folynak a bajai Szent Balázs Katolikus Általános Iskola programjai.  Az intézmény kiemelt figyelmet fordít a szorongásmentes iskolakezdésre.

A „Benned a létra…” elnevezésű programról Kelemen Zsuzsa tanítónőt, és szervezőt kérdeztük.
– A programok célja, hogy a leendő elsősök még az iskola megkezdése előtt megismerkedjenek tanítóikkal, az épülettel és egymással. A foglalkozásokat igyekeznek az életkori sajátosságoknak megfelelően, változatosan szervezni, ahol a közösségépítés és a játék kap teret. Az Ovisuli programokra a szülőket is szeretettel várja az iskola, hiszen a családok megismerése adja meg a nevelőmunka biztos hátterét. A szülők számára is megnyugtató, ha bizalommal fordulhatnak a leendő tanítókhoz.

Milyen konkrét tervekkel készülnek a szervezők:?
-Az iskola tervei között szerepel, hogy a 2018 szeptemberében induló első osztályban, kísérleti céllal bevezetésre kerül egy Játékóra is. Ezeken a komplex tanítási órákon, az előkészítő időszakban az alapkészségek fejlesztését vállalnák fel. A program fajátékok segítségével valósul meg, mely egyedi a városban és környékén. Szintén ebben a tanévben indul útjára egy digitális programcsomag bevezetése, ahol a gyerekek matematika és magyar órákon LEGO építőkockák és tabletek segítségével fejleszthetik szövegértésüket és logikus gondolkodásukat.
A hitoktatást is a legkorszerűbb pedagógiai módszerekkel tervezik a hitoktatók, melynek középpontjában a kreatív, játék alapon nyugvó történetalkotás-mondás áll, Jézus életét és tanításait követve.

Mikor lesz az első foglalkozás?
-Most szombaton, igazi gyermekbarát programokkal készültek a szervezők. Bejárhatják majd az egész iskolát, megismerkedhetnek a környezettel, a digitális tartalmakkal, meghallgathatják a Felhőtánc Duó koncertjét, különböző kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, s nem utolsó sorban elkészíthetik, majd megsüthetik kürtős kalácsukat. A szülőknek lehetősége lesz arra, hogy amíg gyermekük játszik, kötetlen beszélgetésen vegyenek részt egy pszichológus szakemberrel, aki válaszol iskolakezdéssel kapcsolatos kérdéseikre.


Fotó: uamk-baja.koznet.hu