8.2 C
Baja
2024. április 19. péntek
Kezdőlap Egyéb Ünnepi étkezési kisokos

Ünnepi étkezési kisokos

A karácsonyi időszak nem a fogyókúra és a diéta időszaka. A legtöbb ember ilyenkor szívesen áldoz a bőség oltárán, aztán pedig nem győz sóhajtozni a felszaladt plusz kilók miatt.

Nos, akkor mit tegyünk, hogy élvezzük is, de ne guruljunk az ünnepek után? Ebben szeretnénk most segíteni néhány hasznos tanáccsal kedves olvasóinknak.

(Persze ezt is tehetnénk, de inkább hagyjuk meg Gombóc Artúrnak. 🙂 )

– Az általunk, bajaiak által oly kedvelt halászlé például tökéletes étek, de vigyázzunk a tésztamennyiséggel! Ha ezt mérsékeljük, akkor máris csökkentettük a kalóriabevitelünket.
– A klasszikus töltött káposztánál sem mindegy, hogy a rizses töltelék vagy a hús mennyisége van-e fölényben. Egyértelműen a hús domináljon.
– A népszerű bejglinél a mák vagy a dió legyen fölényben, ne a cukor és a tészta, viszont velük is óvatosan, mert olajos magvak révén magas a kalóriatartalmuk! Ha mégis kicsit diétásabban szeretnénk, az ünnepi süteményeket, akkor a cukrot helyettesíthetjük steviával, eritritollal, xillittel, kókuszvirág cukorral vagy nyírfacukorral is. Így megspórolhatunk néhány felesleges kalóriát, mégis megvan a kellemes édes érzet.
– Az emberek jellemzően 20-30 %-kal alábecsülik az elfogyasztott ételmennyiséget. Észre sem vesszük és már jól ki is tömtük magunkat mindenféle sós és édes nassolnivalóval. Törekedjünk arra, hogy mindig komplettáljuk az ételeket. Megkívántunk a nagyi sütijét? Semmi gond, viszont figyeljünk arra, hogy mindig rendes étkezés előzze meg, azaz a sütifogyasztás maradjon meg desszertnek, ne önálló étkezésnek, mert azzal garantáltan a zsírkészletünket fogjuk növelni. Ugyanez vonatkozik a sós nasira is. Természetesen a mértékletesség elvét tartsuk. Jóból is megárt a sok.
– Talán meglepő, de az alvás fogyaszt, feltéve, ha valóban pihentető és elegendő mennyiségű alvásról van szó. Ekkor termelődik a növekedési hormon a szervezetünkben, ami segíti a zsírégetést és a megfelelő anyagcsereműködést. Igyekezzünk minél többet relaxálni és legalább 8 órát alvással tölteni.
– A két ünnep között kíméljük az emésztőrendszerünket, fogyasszunk könnyebb ételeket, például roston halat sok-sok zöldséggel.
– Fordítsunk időt azokra a dolgokra is, amelyekre a rohanó és stresszes hétköznapokban nem tudunk.
– Mozogjunk az ünnepek alatt is, sétáljunk nagyokat a szabadban. Persze milyen jó is lenne hógolyócsatákat rendezni, ha lenne hó…
– Végül, ami a legfontosabb: töltsünk sok időt a szeretteinkkel, élvezzük egymás társaságát, bolondozzunk és nevessünk sokat. Használjuk ki az ünnepek minden egyes pillanatát.

Ha ezeket megfogadjuk, akkor nem fogunk szörnyülködve a tükörbe nézni januárban!

 

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 11. és 2024. április 17. között anyakönyvezettek: Bodnár Jázmin (anyja neve: Nagy Marianna) Gara, Fügedi Ákos János (Vitéz Hajnalka) Baja, Bartha Gilbert...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű