A következő napokban-hetekben több bajai segélyszervezet is gyűjt tartós élelmiszert, hogy az ilyen módon összeállított csomagokat még karácsony előtt eljuttassák a nehéz sorsú családoknak vagy rászoruló egyedülálló személyeknek. Akik szeretnék adományukkal megkönnyíteni a náluk nehezebb helyzetben élők ünnepét, azok a következő szervezetek kereshetik meg:

A katolikus Karitász három helyszínen is gyűjt. A karácsonyi vásárban (Eötvös utca) található faháznál naponta 10-19 óra között várják az adományokat, a Tóth Kálmán utca 19. szám alatti irodában pedig nyitvatartási időben (hétfőn: 9-12 óra, kedd: 9-17, szerda: 9-12) tudnak élelmiszer-, ruha- vagy pénzadományt átvenni. Szokás szerint a felsővárosi Szent József templom is csatlakozik az akcióhoz, itt a misék ideje alatt veszik át a rászorulóknak szánt juttatást.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat bajai csoportja idén is a két Spar áruházban gyűjt tartós élelmiszert december 14-19. között. Ezen kívül fel lehet keresni a csoportot december 11-től a Fáy utca 1. szám alatti irodában is, ahol szintén vesznek át adományt.

A Vöröskereszt  a Tescóban gyűjt december 8-9-én (péntek, szombat), csomagjaikat hagyományosan a családsegítő szolgálat által szervezett cipősdoboz-akció kiosztásával együtt, az ajándékdobozokkal együtt adják át.

A nagy bevásárlóközpontokban szervezett akciók kétségtelenül megkönnyítik az adakozást, hiszen helyben lehet megvásárolni és leadni a rászorulóknak szánt terméket, de akinek egyik helyszín sem esik útjába, az betérhet a fent említett székhelyekre, irodákba. A segélyszervezetek arra is felhívják a figyelmet: bár a tartós élelmiszerek (pl. liszt, cukor, olaj, rizs, tésztafélék stb.) minden időben nagyon hasznosak, az ünnep előtti időszakban különösen szívesen fogadnak és tesznek a csomagokba különösebb feldolgozást nem igénylő készétel-konzerveket, illetve olyan termékeket (pl. csokoládé, keksz, szaloncukor, tea, lekvár, kakaó stb.), amelyek megédesítik a karácsonyt