12.6 C
Baja
2024. április 25. csütörtök
Kezdőlap Egyéb Egészséges alapanyagok a bajai piacról (17. rész)

Egészséges alapanyagok a bajai piacról (17. rész)

Mák

 

 

Rohamosan közeledik a karácsony és én egyre többet gondolok édesanyám mákos gubájára. Gondolom, ezzel nem  csak én vagyok így. Amellett, hogy isteni édességek készülnek a mákból, érdemes alaposabban is foglalkozni vele, hiszen nemcsak kiváló élelmiszer alapanyag, hanem gyógynövény is.

A mák őshazája India, Irán, Kína, Pakisztán és Törökország, de az egész világon elterjedt és kedvelt. A boglárkavirágúak rendjébe tartozik, azon belül is a mákfélék családjába. Gubója a gyógyszeripar kiemelkedő alapanyaga, belőle állítják elő egyébként az ópiumot is.

A mák számos olyan értékes tulajdonsággal rendelkezik, amiért érdemes fogyasztanunk, persze nem a gubóját.
Nagyon gazdag tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban: B1-, B3-, B5-,B6-vitamin ; kalcium, magnézium, cink, réz, vas, foszfor, kálium; telítetlen zsírsavak (omega-6 zsírsav, olajsav, palmitinsav).
Nem árt tudni, hogy nagy mennyiségű fogyasztása esetén gyulladást is okozhat, mivel az omega3 és omega 6 aránya nem megfelelő.
A mák rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a csontritkulást. A belőle készült olajat gyógykészítmények és kozmetikai termékek (pl. bőrradír, szappan) alkotóelemeként is felhasználják, de fafelületek ápolására is alkalmas. Célszerű a hűtőben tartani, a kupakját pedig jól zárjuk vissza, különben gyorsan megavasodhat!
A mákliszttel nagyszerűen helyettesíthető a darált mák, hiszen csökkentett olajtartalmának köszönhetően tovább eltartható.
Amennyiben valaki ódzkodik az állati tejektől, úgy a máktej jó alternatíva lehet.

Érdekességek:

Egy magyar gyógyszerész, Kabay János forradalmasította a morfingyártást szabadalmával: az addig mezőgazdasági hulladékként kezelt mákszalmából sikerült morfint kivonnia. Ezáltal a gyógyszergyár a hazai szükséglet kielégítése mellett még exportra is tudott előállítani.
Nyugtató hatása miatt régebben a gubójából főztek teát, amit megitattak a csecsemőkkel, hogy ne sírjanak. A mákgubó tea fogyasztása ma már TILOS!
A görög mitológia szerint a mák Démétér, a földművelés és a termékenység istennőjének a szent növénye volt, ő ajándékozta meg vele az embereket.
Egy másik hiedelem szerint Adonisz könnyéből jött létre, amikor a szerelmét siratta.

 

 

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 18. és 2024. április 24. között anyakönyvezettek: Varga Tifani (anyja neve: Sztojka Vanessza) Bácsalmás, Sárközi Meira Amarillisz (Veiger Amarillisz) Tolna, Gorotyák Zoja...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű