21.6 C
Baja
2024. március 29. péntek
Kezdőlap Egyéb Street workout a Petőfi-szigeten

Street workout a Petőfi-szigeten

Street workout

A Petőfi-sziget eddig is számos sportolási lehetőséget kínált, most ismét bővült a repertoár egy új sportparkkal, amely kiváló terep lehet a street workout (szó szerint:utcai edzés).
A street workout egyre divatosabb az utóbbi években, főleg a fiatalok körében. Ennek az edzésfajtának az a lényege, hogy nincsenek plusz súlyok, a saját testsúlyunk adja a terhelést. Nyilván ebben az egyre hidegebb időben kényelmesebb otthon a meleg szobában forró teát kortyolgatni vagy elmenni egy fűtött konditerembe, de az igazán elszántaknak a zord körülmények sem jelenthetnek akadályt.
Természetesen senkit nem áll szándékomban lebeszélni a súlyzós edzésről, sőt!, de tény és való, hogy ezzel az edzésmódszerrel is nagyszerű fizikumot lehet építeni. Azt sem árt megjegyezni, hogy mielőtt súlyokat kezdünk használni, nagyon fontos, hogy megtanuljunk a saját testsúlyunkkal dolgozni. Nem kell rögtön 100 kilóval guggolni, csináljuk meg minden nélkül. Szabályosan guggolni nem könnyű így sem, ezt garantálom, de említhetnék más alapgyakorlatokat is.

A street workout Amerikából indult hódító útjára a calisthenics alapjait használva. Callisthenics jelentése: „kallos” (szépség) + „sténos” (erő).
Gyakorlatai: guggolás, kitörések, húzódzkodás, tolódzkodás, fekvőtámasz, felülések, futás, függeszkedések és mászások, ugrások.
A street workout kapcsán több elnevezéssel is találkozhatunk: ghetto workout, freestyle, street fitness. A haladóktól, profiktól már egészen elképesztő akrobatikus elemeket is láthatunk, kezdőként viszont ne kísérletezzünk még ilyenekkel, mert könnyen sérülés lehet a vége. Előbb sajátítsuk el az alapokat, azután jöhetnek a merészebb elemek.

Előnyei:

Minimális az eszközszükséglete; nem szorít bele kötött mozgásokba, mint a gépek; ingyenes, önmagában is felér egy fő edzéssel, de más sportok mellett kiegészítésként is tökéletes; nemtől, kortól, testsúlytól függetlenül elkezdhető, természetesen a megfelelő gyakorlatok alkalmazásával; erősíti az ízületeket és inakat is; edzéseinknek csak a képzeletünk szab határt; szinte bárhol végezhetjük, akár egy régi játszótéren is vagy a célra kialakított sportparkban.

Mire figyeljünk oda?

Ne hanyagoljuk el a bemelegítést előtte, pl. pár kör kocogás, aztán gimnasztikai bemelegítés (fejkörzés, vállkörzés, könyökkörzés és így tovább egészen a bokánkig). Még jobb, ha sportkrémmel is bekenjük magunkat. Legyen nálunk mindig folyadék. Hideg időben ne feledkezzünk meg a réteges, meleg öltözetről, kíméljük az ízületeinket!

Összegzés

Tulajdonképpen arra használjuk a testünket, amire teremtetett is, a saját testsúlyunk révén érünk el egy erősebb, esztétikus fizikumot.

Bátran próbáljuk hát ki az új létesítményt! Ha szükséges, forduljunk szakemberhez az edzéssel kapcsolatban.

 

 

 

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. március 21. és 2024. március 27. között anyakönyvezettek: Farkas Katalin Gyöngyi (anyja neve: Kasu Barbara) Katymár, Nagy Martin (Madarász Viktória) Borota, Ill Mia...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű