Gesztenye
Ha a gesztenyére gondolok, főként a régi iskolai foglalkozások jutnak az eszembe, amikor a templomkertben gyűjtögettük izgatottan az alapanyagokat, hogy aztán megvalósíthassuk belőle a megálmodott kreatívabbnál kreatívabb figuráinkat.
A gesztenye tipikus téli gyümölcs, amely az ízlelőbimbóink mellett még számtalan dologra gyakorol pozitív hatást.
Itt fontos tisztázni, hogy kizárólag a szelídgesztenye termése fogyasztható, a vadgesztenyéé mérgező!
Személy szerint mindig is szerettem a gesztenyés ízű édességeket, viszont magát a sül gesztenyét például a világért sem voltam hajlandó megkóstolni.
Vadgesztenye Szelídgesztenye
A belvárosban vagy a piacon sétálva könnyen belebotolhatunk egy-egy sült gesztenye árusba, hiszen a szezonja már javában tombol. Tudva, hogy gyerekként milyen értékes gyümölcsöt utasítottam el, biztos, hogy legközelebb jó adaggal beszerzek belőle.
(Természetesen a szelíd gesztenye nyersen is fogyasztható.)
Miért fogyasszam?
Nagy mennyiségben tartalmaz lassú felszívódású szénhidrátokat, így a vércukorszintet nem emeli meg hirtelen.
Gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban: B1-, B2-, B6-, C-, E-; magnézium, kálium, vas, réz, foszfor. Emellett magas a fehérjetartalma és telítetlen zsírsavakat is tartalmaz.
A benne található szaponinkeverék számos jótékony hatással bír: Erősíti és javítja az érfalak rugalmasságát, görcsoldó, csökkenti a gyulladást és a vizenyőt, köptető hatású.
A gesztenyét előszeretettel alkalmazzák a szépségápolásban is például a narancsbőr csökkentésére. Bőrbetegségeket (fekély) is kezelnek vele, valamint ülőfürdőként az aranyér ellen is hatásos lehet.
A belőle készült liszt gluténérzékenyek számára is kiváló megoldás lehet desszertek, sütemények elkészítéséhez.
Tudtad?
Az ehető gesztenye másik elnevezése, a maróni.
A szelídgesztenye és a vadgesztenye nem rokonok.
Nyugat-Európában az éhínségek idején a túlélés jelképe lett.
Hol tároljam?
Leginkább a hűtőszekrényben ajánlott.