2.9 C
Baja
2024. április 25. csütörtök
Kezdőlap Egyéb Egészséges alapanyagok a bajai piacról (15. rész)

Egészséges alapanyagok a bajai piacról (15. rész)

Rizs

 

Ma egy olyan köretet veszünk górcső alá, amely jól ismert és gyakran használt a magyar konyhákban is. Ez nem más, mint a rizs.
A rizs Ázsiában a legkedveltebb, legnagyobb termelőországai Kína, India és Indonézia. Rengeteg fajtája létezik és sokféleképpen csoportosíthatjuk: hossza szerint (rövid szemű, hosszú szemű, közepes szemű), hántolási módszer szerint (teljes kiőrlésű, csiszolt, nem csiszolt), textúra szerint (nagy keményítőtartalmú, ragadós) stb.
Cikkünkben négy fajtát mutatunk be, amelyeket egészen biztosan be lehet szerezni a bajai piacon is.

Fehér rizs

Talán az egyik leggyakrabban használt fajta nálunk, magyaroknál és a legkedvezőbb árú is. A fehér rizst hántolják, a csíráját pedig eltávolítják, ami azért sajnálatos, mert pont abban található a legtöbb vitamin. Azonkívül, hogy gazdag szénhidrátforrás, van benne B2 és B6-vitamin is.

Barna rizs

A fehérrel szemben nagy előnye, hogy hántolatlan, így gazdag vitamin, ásványi anyag -és rostforrás (B vitaminok, A-vitamin, E-vitamin, vas, kálium, kalcium, magnézium, folsav, cink, mangán, szelén), ellenben hamarabb megromlik, mivel a héjának magasabb a zsírtartalma.
A főzési ideje jóval hosszabb, mint a fehéré, rágósabb és enyhén mogyoró ízű. Személy szerint az állaga miatt nem kedvelem túlzottan, de kétségkívül számos jótékony tulajdonsággal bír.

Basmati rizs

Himalája lábainál termesztik, az indiai konyha egyik alapétele. Nevének jelentése: illatok gyöngye. Hosszabb, vékonyabb szemű fajta, enyhén diós ízű. Könnyen emészthető, közepes glikémiás indexű, ami azt jelenti, hogy szénhidrátszegényebb étrendben is nyugodtan fogyaszthatjuk. Nem véletlenül népszerű a fitneszvilágban sem. Főzési ideje nem hosszú, 8-10 perc a forrástól számítva.

Jázmin rizs

Thaiföldről származik, a basmati családba tartozó rizsfajta. Hosszú szemű, illatos, hamar elkészíthető.
Egyébként illatos rizsnek is nevezik, mivel főzéskor enyhe virágaromát áraszt. Ázsiai ételekhez kiváló, ellenben süteményekhez és rizottóhoz nem ajánlott.

 

 

Érdekességként további rizsfajták: fekete rizs, vörös rizs, vadrizs, amerikai hosszú rizs, opál rizs, tört rizs, gyöngyrizs,rizotto rizs, arborio rizs, piláf rizs, sushi rizs stb.

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 11. és 2024. április 17. között anyakönyvezettek: Bodnár Jázmin (anyja neve: Nagy Marianna) Gara, Fügedi Ákos János (Vitéz Hajnalka) Baja, Bartha Gilbert...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű