4.4 C
Baja
2024. április 19. péntek
Kezdőlap Egyéb Egészséges alapanyagok a bajai piacról (14. rész)

Egészséges alapanyagok a bajai piacról (14. rész)

Cékla

 

Íme egy zöldség, amelyet biztosan mindenki ismer, a cékla. Sokan utálják, sokan imádják. Az ízét tekintve, talán nem is meglepő ez a megosztottság: egy kicsit édeskés, egy kicsit földízű.
Sokáig jómagam sem álltam közeli viszonyban vele, gyerekként fintorogva hárítottam el minden kísérletet, amelyet a megszerettetésére indítottak. Mára már megbarátkoztam vele, bár nem állítom, hogy a kedvencem, de a sok pozitívum meggyőzött.

A céklát nagyon régóta ismeri és használja az emberiség, nem véletlenül. Egy rendkívül egészséges, számtalan jótékony hatással bíró zöldségről van szó, amely mind e mellett tápláló is.

Miért fogyasszam?

Gazdag rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban: B1-, B2-, C-vitamin (antioxidáns); vas, magnézium, cink, kalcium, kálium, réz, kén, mangán, jód, króm, kobalt, nikkel, szilícium, folsav.
Jótékony hatásait leginkább a levét fogyasztva élvezhetjük.  Mivel kiváló antioxidáns, nagyban segíti a vörösvérsejtképzésünket, a szervezetünk méregtelenítését és szabályozza az anyagcserénket. A diétát folytatóknak is érdemes beépíteni az étrendjükbe. Folsav tartalma miatt a kismamáknak különösen ajánlott a fogyasztása.
Segíti a sebgyógyulást és az izomszövetépülést is.
Az ókori rómaiak is ismerték és ki is használták a céklalé jótékony hatásait: főleg a székrekedés kezelésére fogyasztották, de afrodiziákumként is számon tartották.
A céklának nagy szerepe lehet a teljesítményfokozásban is, köszönhetően a benne található nagy mennyiségű élelmi nitrátnak, amely nitrogén-oxiddá (NO) alakul a szervezetben. A NO fokozza a véráramlást, növelve ezzel a fizikai teljesítményünket.

Tárolása

Pincében egész télen át eltartható homokkal rétegezve, de a hűtőszekrényben is hetekig áll. Fontos viszont, hogy a földet ne mossuk le a céklagumóról.

Céklalé egyszerűen:

Hozzávalók:
– 1 kg cékla
– fél citrom leve
– gyömbér
– 1-2 evőkanál méz

Elkészítése

A gyömbért és a céklát meghámozzuk, lereszeljük és 1,5-2 órát pihentetjük. Gyümölcscentrifugával egyszerű dolgunk lesz, ha azonban nem áll ilyen a rendelkezésünkre, akkor egy gézen vagy vékony vásznon nyomkodjuk át.  Ha megvagyunk, facsarjuk bele a félcitrom levét és keverjük össze a mézzel.

 

 

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 11. és 2024. április 17. között anyakönyvezettek: Bodnár Jázmin (anyja neve: Nagy Marianna) Gara, Fügedi Ákos János (Vitéz Hajnalka) Baja, Bartha Gilbert...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű