Cékla
Íme egy zöldség, amelyet biztosan mindenki ismer, a cékla. Sokan utálják, sokan imádják. Az ízét tekintve, talán nem is meglepő ez a megosztottság: egy kicsit édeskés, egy kicsit földízű.
Sokáig jómagam sem álltam közeli viszonyban vele, gyerekként fintorogva hárítottam el minden kísérletet, amelyet a megszerettetésére indítottak. Mára már megbarátkoztam vele, bár nem állítom, hogy a kedvencem, de a sok pozitívum meggyőzött.
A céklát nagyon régóta ismeri és használja az emberiség, nem véletlenül. Egy rendkívül egészséges, számtalan jótékony hatással bíró zöldségről van szó, amely mind e mellett tápláló is.
Miért fogyasszam?
Gazdag rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban: B1-, B2-, C-vitamin (antioxidáns); vas, magnézium, cink, kalcium, kálium, réz, kén, mangán, jód, króm, kobalt, nikkel, szilícium, folsav.
Jótékony hatásait leginkább a levét fogyasztva élvezhetjük. Mivel kiváló antioxidáns, nagyban segíti a vörösvérsejtképzésünket, a szervezetünk méregtelenítését és szabályozza az anyagcserénket. A diétát folytatóknak is érdemes beépíteni az étrendjükbe. Folsav tartalma miatt a kismamáknak különösen ajánlott a fogyasztása.
Segíti a sebgyógyulást és az izomszövetépülést is.
Az ókori rómaiak is ismerték és ki is használták a céklalé jótékony hatásait: főleg a székrekedés kezelésére fogyasztották, de afrodiziákumként is számon tartották.
A céklának nagy szerepe lehet a teljesítményfokozásban is, köszönhetően a benne található nagy mennyiségű élelmi nitrátnak, amely nitrogén-oxiddá (NO) alakul a szervezetben. A NO fokozza a véráramlást, növelve ezzel a fizikai teljesítményünket.
Tárolása
Pincében egész télen át eltartható homokkal rétegezve, de a hűtőszekrényben is hetekig áll. Fontos viszont, hogy a földet ne mossuk le a céklagumóról.
Céklalé egyszerűen:
Hozzávalók:
– 1 kg cékla
– fél citrom leve
– gyömbér
– 1-2 evőkanál méz
Elkészítése
A gyömbért és a céklát meghámozzuk, lereszeljük és 1,5-2 órát pihentetjük. Gyümölcscentrifugával egyszerű dolgunk lesz, ha azonban nem áll ilyen a rendelkezésünkre, akkor egy gézen vagy vékony vásznon nyomkodjuk át. Ha megvagyunk, facsarjuk bele a félcitrom levét és keverjük össze a mézzel.