12.6 C
Baja
2024. április 25. csütörtök
Kezdőlap Egyéb Egészséges alapanyagok a bajai piacról (13. rész)

Egészséges alapanyagok a bajai piacról (13. rész)

Chili paprika 2. 

 

Sokan úgy gondolják, a chili paprika károsan hat az emésztőrendszerre és bizonyos tekintetben igazuk is van. Óriási mennyiségben akár halálhoz is vezethet, de mégis ki az, aki őrölt formában elfogyaszt belőle közel másfél kilót? Gondoljunk csak bele, a vízfogyasztás (megfelelő forrásból) egészséges, sőt, nélkülözhetetlen az életben maradásunkhoz, de túl nagy mennyiségben szintén végzetes következményei lehetnek. Ahogy a mondás is tartja:

„Jóból is megárt a sok.”

Mértékkel viszont nem lehet gond belőle, sőt, kifejezetten egészséges.

Pozitív hatásai:

Magas a C-vitamin tartalma, a bordó színű pedig béta-karotint is tartalmaz. Mindkettő kiváló antioxidáns, melyek segítik a méregtelenítés folyamatát, akárcsak a növényben található kapszaicin. B-, és K1-vitamin is található benne, gazdag ásványi anyagokban, főleg káliumban.
A kapszaicin fájdalomcsillapító hatása miatt hatásos lehet fogfájás, migrén és pikkelysömör kezelésében, valamint segíthet a kemoterápiával kezelt rákbetegek szájnyálkahártya gyulladásán is. Egyes kutatások szerint több rákfajta esetében is csökkenti a ráksejtek növekedésének sebességét, szerepe van az elpusztításukban, anélkül, hogy az ép sejteket megtámadná.
Gyakran alkalmazzák izomfájdalmak és húzódások kezelésére kenőcsök és tapasz formájában. Ezenfelül javítja az emésztést, serkenti a vérkeringést, csökkenti a koleszterinszintet és antibakteriális hatással is bír.  A fogyni vágyók is előszeretettel használják, hiszen megnöveli a testhőmérsékletet, ezáltal pedig serkenti az anyagcserénket. Ismét felhívom a figyelmet, hogy ilyen célok esetén is tartsunk mértéket!

Égető érzésre vizet?

Semmikép sem. A magyarázatát egy kis kémiában kell keresni. Egyszerű példával élve, olyan mintha az olajat próbálnánk meg összekeverni a vízzel. Az erős paprika fő vegyülete a kapszaicin, amely apoláris molekula. A víz ezzel szemben poláris. A kettő keveredésének eredménye az lesz, hogy a kapszaicin csak még jobban szétszóródik a szánkban cseppet sem enyhítve az égő érzést. Mi akkor a teendő? Ha nagyon szenvedünk, igyunk rá tejet, amely szintén apoláris, így a kapszaicin oldódni fog benne.

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 18. és 2024. április 24. között anyakönyvezettek: Varga Tifani (anyja neve: Sztojka Vanessza) Bácsalmás, Sárközi Meira Amarillisz (Veiger Amarillisz) Tolna, Gorotyák Zoja...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű