9.9 C
Baja
2024. április 25. csütörtök
Kezdőlap Egyéb Egészséges alapanyagok a bajai piacról (12. rész)

Egészséges alapanyagok a bajai piacról (12. rész)

Tökmagolaj

 

 

A tökmagot rengetegen szeretik, ami nagyon jó, hiszen egy rendkívül egészséges olajos magról van szó. Fontos azonban tudni, ahhoz, hogy kellő mennyiségben beépüljenek a szervezetünkbe a hasznos elemek, a belőle készült olajat célszerű fogyasztani. Gondoljunk csak bele, citromból sem tudunk akkora mennyiséget elfogyasztani, ami fedezné a napi C-vitamin szükségletünket.
A tökmagolajat hidegsajtolással készítik a héj nélküli olajtök magjából. Mivel nem használnak magas hőmérsékletet, megőrzik a benne található értékes tápanyagokat.

Miért fogyasszuk?

A tökmagolajat osztrák szomszédaink igen kedvelik, sok helyütt fekete aranynak nevezik, amit nem véletlenül érdemelt ki, hiszen számtalan élettanilag pozitív hatással bír:
Rendkívül gazdag telítetlen és többszörösen telítetlen, esszenciális zsírsavakban; vitaminokban és ásványi anyagokban (A-,B-, D-, E-, F-, K-, Q10; kalcium, magnézium, cink, vas, foszfor, mangán, réz, szelén).
Jótékony hatással van a koleszterinszintünkre, az agyi keringésre, erősíti a szívet, lassítja az érelmeszesedést, E-vitamin- és cink tartalmának köszönhetően egészségesebbé teszi a bőrünket, hatékonyan gyógyítja a sérült bőrfelületeket, férfiaknál segíthet a prosztata megnagyobbodás tüneteinek csökkentésében és megelőzésében, diétázóknál pedig a zsírszövetek lebontásában. Antibakteriális hatása miatt érdemes naponta pár óránként egy kis kanállal elfogyasztani belőle.

Felhasználása

Íze a mogyoróéra hasonlít enyhe keserűséggel párosítva.
Önthetjük salátákra, adhatjuk krémlevesekhez (pl. sütőtökleves) és desszertekhez is.

Tárolása

A tökmagolaj érzékeny olaj, kevésbé ellenálló az oxidációval szemben, ezért felbontás előtt kb. 19 Celsius fokon lehet tárolni, utána pedig érdemes a hűtőszekrénybe tenni és féléven belül elfogyasztani.
Felbontás előtt maximum 19 C°-on lehet tárolni őket, de a felbontás után mindenképpen érdemes hűtőszekrénybe tenni és a felbontástól számított 6 hónap alatt elfogyasztani.

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 18. és 2024. április 24. között anyakönyvezettek: Varga Tifani (anyja neve: Sztojka Vanessza) Bácsalmás, Sárközi Meira Amarillisz (Veiger Amarillisz) Tolna, Gorotyák Zoja...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű