9 C
Baja
2024. április 24. szerda
Kezdőlap Egyéb Egészséges alapanyagok a bajai piacról (11. rész)

Egészséges alapanyagok a bajai piacról (11. rész)

Quinoa, a gabonák anyja, az inkák aranya

 

 

Az inkák elnevezése megtévesztő lehet, hiszen valójában nem gabonáról van szó.
A quinoa (ejtsd: kinoa) a céklák és a parajok családjába tartozik. Nálunk Európában leginkább csak a magját fogyasztják, de a levele is ehető. Dél-Amerikából származik, főként Bolívia és Peru vidékén termesztik.

Története nem ma kezdődött, 8-9000 évre nyúlik vissza. Az inkák nemcsak előszeretettel fogyasztották, hanem vallási szertartásokhoz és gyógyításhoz is használták. A spanyol hódítók pont ezért arra törekedtek, hogy eltüntessék a növényt, de nem jártak sikerrel. Hála a quinoa igénytelenségének, fagy- és szárazságtűrésének, magasabb fekvésű helyekre menekítve ugyanúgy megtermett. Ennek köszönhetjük, hogy ma is ismerhetjük és fogyaszthatjuk ezt a csodanövényt.

Miért fogyasszam?

Elsősorban azért, mert teljesértékű fehérjét tartalmaz, azaz megtalálható benne mind a 9 aminosav, amit a szervezet magától nem tud előállítani; gazdag B-, C- és E-vitaminban, valamint kalciumban, magnéziumban, vasban, káliumban, cinkben, rézben és foszforban. Rendkívül tápláló, ugyanakkor könnyen emészthető és gluténmentes! Életmódváltók esetében tökéletes megoldás.
Gyógyításban gyakran alkalmazzák gyomorpanaszok esetén, de javasolják cukorbetegeknek, szív- és érrendszeri problémákban szenvedőknek, sőt még a migrénes fejfájásokkal küszködőknek is. Vesekőre hajlamos embereknél mértékkel kell bánni vele oxalát (oxálsav sója) tartalma miatt.

Hogy néz ki, hol kapható?

Színre lehet fehéres, piros vagy fekete. Ízre kellemes, a dióéhoz hasonlítható. A piros és a fekete színűé valamivel erőteljesebb, mint világosabb társuké.
Fogyasztása egyre divatosabb és szélesebb körökben terjed. Hozzájuthatunk bioboltokban, drogériákban és már a piacon is.

Mit készítsek belőle és hogyan?

Akármit is szeretnék belőle készíteni, fontos, hogy minden esetben alaposan mossuk meg előtte, hiszen egy kesernyés réteg található rajta, amely egyébként védekező funkcióként szolgál a rovarok és madarak ellen.
Köretként, reggeli kásaként, töltelékekhez és salátákhoz adva egyaránt nagyszerű.
Miután megmostuk, kétszeres vízmennyiséget adjunk hozzá, majd főzzük addig, míg az összes vizet fel nem vette (kb. 15-20 perc)
Hamarosan induló gasztro rovatunkban receptötleteket is szolgálunk. ?

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 11. és 2024. április 17. között anyakönyvezettek: Bodnár Jázmin (anyja neve: Nagy Marianna) Gara, Fügedi Ákos János (Vitéz Hajnalka) Baja, Bartha Gilbert...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű