13.6 C
Baja
2024. április 20. szombat
Kezdőlap Egyéb Egészséges alapanyagok a bajai piacról (2. rész)

Egészséges alapanyagok a bajai piacról (2. rész)

Mi a bulgur?

A bulgur egy rostban gazdag durumbúza. Többféle néven is találkozhatunk vele a hétköznapokban: tört búza vagy „török rizs”. Utóbbit jellemzően a magyarországi török éttermekben használják. A búzaszemeket a teljes érés előtt betakarítják, hántolják, majd előfőzik vagy gőzölik őket. Ezután kiszárítják a szemeket, ami sok helyütt még mindig a napon történik, miközben a mag érése végbemegy.
A bulgur nagyon népszerű és kedvelt gabonatermék Törökországban, de előszeretettel fogyasztják az arab országokban, Indiában és Dél-Európában is.

Fajtái: 

Világos és barna bulgur. A különbség, hogy az utóbbit másfajta búzából készítik és az íze is talán karakteresebbnek mondható, mint a világos társáé.
Méret szerint lehet egészen apróra tört vagy nagyobb fél-egész búzaszemekből álló. Az apróra tört változat inkább salátákhoz való, míg a nagyobbat köretként készíthetjük el.

Miért válasszam a bulgurt?

A bulgur remek alternatíva lehet diétában, hiszen nem magas a glikémiás indexe: 48, ami azt jelenti, hogy kis mértékben emeli csak meg a vércukorszintet. Összehasonlításképp a fehér rizsé 87.
(Amennyiben problémáink vannak a vércukorszint tartásával, úgy viszont érdemesebb 40 vagy annál kisebb glikémiás indexű élelmiszereket választani.)
E- és B-vitamin is van benne, valamint a vastartalma is jelentős.
Nagyon gyorsan elkészíthető, így, ha éppen nincs sok időnk a főzésre, de szeretnénk valami finom és egészséges köretet készíteni, akkor is szuper megoldás.
Van ahol semleges ízűként írják le, van ahol a dióhoz hasonlatosnak. Ezt mindenki döntse el saját maga a kóstolást követően.

Elkészítése:

A bulgurt tulajdonképpen nem szükséges főzni. Például egy csésze kimért bulgurt öntsünk fel két csészényi foró vízzel, tegyük rá az edényre fedőt, majd hagyjuk addig állni, amíg fel nem szívta magát. Ilyen egyszerű!
Azért javaslom, hogy mindig nézzük meg a csomagoláson az elkészítési útmutatót, hiszen a különböző fajtáinál mások lehetnek a szükséges folyadékmennyiségek és a párolási idő is!

Receptötlet: libanoni tabulé (tabbouleh) bulgurral

Hozzávalók:
1 csésze bulgur
2 csésze víz
3 csokor petrezselyem
3-4 kanál olíva olaj
3 csokor petrezselyem
pár szál menta
1 csokor újhagyma
1 nagyobb paradicsom
1 citrom leve

bors

Elkészítés:

A bulgurt két csésze vízzel felöntjük és megvárjuk míg megszívja magát. A petrezselymet, újhagymát, mentát és paradicsomot felaprítjuk, majd az olívaolajjal és citromlével együtt hozzáadjuk. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Egy éjszakát állni hagyjuk.

Jó étvágyat!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 11. és 2024. április 17. között anyakönyvezettek: Bodnár Jázmin (anyja neve: Nagy Marianna) Gara, Fügedi Ákos János (Vitéz Hajnalka) Baja, Bartha Gilbert...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű