10.5 C
Baja
2024. április 19. péntek
Kezdőlap Közélet Újítások a gyógyászatban- e-recept és amit tudni kell róla

Újítások a gyógyászatban- e-recept és amit tudni kell róla

Ez év november 1-től a gyógyszerfelírás elektronikus rendszerben fog működni, mely  még teszt fázisban működik, de várhatóan novemberben már teljesen felváltja a mostani recept felírási rendszert.
Egyik előnye, hogy nem kell a háziorvoshoz minden alkalommal be járnia annak, aki a szokásos receptjét szeretné felíratni. Az orvos elektronikusan írja ki a vényeket, a betegnek pedig a gyógyszertárba kell be mennie érte. Nem lesz szükség papír alapú receptre, csak a személyi igazolvánnyal, TAJ-kártyával kell magát igazolnia.
Aki például ágyhoz kötött, és valamely családtagja váltotta ki a gyógyszereit, azoknak az új rendszerben sem kell aggódnia, erre is van megoldás.

Az elektronikus vény másik előnye, a nyomon követhetőség lesz, a háziorvos számára, aki tudni fogja, hogy a beteg ki váltotta-e a gyógyszereit, és az is kiderül, ha egy páciens több orvosnál is felíratja ugyanazt a gyógyszert.
Papír alapú vényt csak abban az esetben ír fel az orvos, ha az e-recept kiállítása valamely oknál fogva nem lehetséges, például házhoz ment a doktor. A papír alapú rendszer 2018. december 31-ig marad érvényben.
Az e-recept esetén a gyógyszerbeszerzés időtartama 2 munkanap.

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 11. és 2024. április 17. között anyakönyvezettek: Bodnár Jázmin (anyja neve: Nagy Marianna) Gara, Fügedi Ákos János (Vitéz Hajnalka) Baja, Bartha Gilbert...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű