Tudták, hogy a rendkívül ötletes és sokszínű hazai alkohol-kultúrában létezik az úgynevezett „színész fröccs” is? Az ital meglehetősen szegényes, nem kell hozzá más, mint egy pohár tiszta víz, szódával felöntve (természetesen az is csak langyosan). A következő cikkben azt vesszük sorra, milyen fröccs-vegyülékek közül választhatunk, ha alkoholt is szeretnénk az italunkba.
A fröccs, mint hagyományosan magyar találmány, a tizenkilencedik század második felétől került fel az itallapokra. A Vörösmarty-Fáy-Jedlik triumvrátussal jegyzett anekdota ismert ( http://spriccer.blogspot.hu/p/froccs-szo-eredete.html ), vannak azonban bornak és (nem csak) szódának olyan vegyülékei, amelyekre a tisztes honpolgár felkapja a fejét, és – szerencsés esetben – büszkén biccent, majd belátja, hogy a világ nélküle is változik.
Alapozásnak itt vannak az alapok: a kisfröccsöt (1 dl bor és 1 dl szóda), amit rövid lépésnek és füttynek is neveznek (hiszen egy füttyentés alatt le lehet húzni) az alkohol-tartalmú rangsorban a húzás, vagy hajtás, ismertebb nevén a nagyfröccs követi (2 dl bor és 1 dl szódavíz).
Sorolni lehetne még az ismertebb vegyülékeket, de vessünk inkább egy pillantást az elhallgatottabb fröccsökre. Itt van mindjárt a „tisza fröccs”, amihez alapként 1 dl vörösbor szolgál, erre kell ráönteni – óvatos mozdulatokkal – a detonátorként szolgáló 1 dl pezsgőt. Bátraknak, a gyomorfájdalomtól nem rettegőknek ajánljuk.
A huszadik század elejéig nyúlik vissza egy másik különlegesség, az „Újházi fröccs” története. (A nevét Újházi Ede színészről kapta.) Az ital ismerete aligha kerülhető meg a somelier-vizsgákon, manapság viszont alig fogyasztják az emberek. Hogy miért? Erre egy hazai blogger szavait idézzük: „mert bűn rossz”. (http://gasztroszex.blog.hu/2011/07/17/ujhazi_froccs) Mi is csak az igazán kíváncsi italozóknak ajánljuk a borból, és kovászos uborka levéből készül, alighanem feledhetetlen ínyencséget.
Nagyszerű találmány viszont a „sóherfröccs”. Főleg azok rajonganak érte, akik számára a hidrataltság az elsődleges (ehhez 1 dl bor és 9 dl szóda kell). És itt a „sóherfröccs” reciproka, a „Krúdy-fröccs”, amely tartalmaz 1 dl szódát és 9 dl bort (mint ismeretes: a szódára azért van szükség, hogy megnevettesse a bort).
Az italok történetét, fajtáit naphosszat lehetne sorolni. Mi most szerényen megelégszünk a végességgel, és inkább a gyakorlatot javasoljuk az elmélet helyett. Hajóson minderre lesz lehetőség.