5.7 C
Baja
2024. április 18. csütörtök
Kezdőlap Egyéb Bor és kovászos uborkalé, avagy mit iszik az ember, ha magyar

Bor és kovászos uborkalé, avagy mit iszik az ember, ha magyar

Tudták, hogy a rendkívül ötletes és sokszínű hazai alkohol-kultúrában létezik az úgynevezett „színész fröccs” is? Az ital meglehetősen szegényes, nem kell hozzá más, mint egy pohár tiszta víz, szódával felöntve (természetesen az is csak langyosan). A következő cikkben azt vesszük sorra, milyen fröccs-vegyülékek közül választhatunk, ha alkoholt is szeretnénk az italunkba.

A fröccs, mint hagyományosan magyar találmány, a tizenkilencedik század második felétől került fel az itallapokra. A Vörösmarty-Fáy-Jedlik triumvrátussal jegyzett anekdota ismert ( http://spriccer.blogspot.hu/p/froccs-szo-eredete.html ), vannak azonban bornak és (nem csak) szódának olyan vegyülékei, amelyekre a tisztes honpolgár felkapja a fejét, és – szerencsés esetben – büszkén biccent, majd belátja, hogy a világ nélküle is változik.
Alapozásnak itt vannak az alapok: a kisfröccsöt (1 dl bor és 1 dl szóda), amit rövid lépésnek és füttynek is neveznek (hiszen egy füttyentés alatt le lehet húzni) az alkohol-tartalmú rangsorban a húzás, vagy hajtás, ismertebb nevén a nagyfröccs követi (2 dl bor és 1 dl szódavíz).
Sorolni lehetne még az ismertebb vegyülékeket, de vessünk inkább egy pillantást az elhallgatottabb fröccsökre. Itt van mindjárt a „tisza fröccs”, amihez alapként 1 dl vörösbor szolgál, erre kell ráönteni – óvatos mozdulatokkal – a detonátorként szolgáló 1 dl pezsgőt. Bátraknak, a gyomorfájdalomtól nem rettegőknek ajánljuk.
A huszadik század elejéig nyúlik vissza egy másik különlegesség, az „Újházi fröccs” története. (A nevét Újházi Ede színészről kapta.) Az ital ismerete aligha kerülhető meg a somelier-vizsgákon, manapság viszont alig fogyasztják az emberek. Hogy miért? Erre egy hazai blogger szavait idézzük: „mert bűn rossz”. (http://gasztroszex.blog.hu/2011/07/17/ujhazi_froccs) Mi is csak az igazán kíváncsi italozóknak ajánljuk a borból, és kovászos uborka levéből készül, alighanem feledhetetlen ínyencséget.
Nagyszerű találmány viszont a „sóherfröccs”. Főleg azok rajonganak érte, akik számára a hidrataltság az elsődleges (ehhez 1 dl bor és 9 dl szóda kell). És itt a „sóherfröccs” reciproka, a „Krúdy-fröccs”, amely tartalmaz 1 dl szódát és 9 dl bort (mint ismeretes: a szódára azért van szükség, hogy megnevettesse a bort).
Az italok történetét, fajtáit naphosszat lehetne sorolni. Mi most szerényen megelégszünk a végességgel, és inkább a gyakorlatot javasoljuk az elmélet helyett. Hajóson minderre lesz lehetőség.

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 11. és 2024. április 17. között anyakönyvezettek: Bodnár Jázmin (anyja neve: Nagy Marianna) Gara, Fügedi Ákos János (Vitéz Hajnalka) Baja, Bartha Gilbert...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű